ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΡΙΠΗΣ

Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ο περιορισμός της διασποράς του νέου κορονοϊου όσο το δυνατό γρηγορότερα είναι ούτως ή άλλως το ζητούμενο, όμως το να γίνει αυτό πριν από την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης αποτελεί προτεραιότητα για την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας. Και αυτό καθώς αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση του συστήματος υγείας, η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί η μετάδοση της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος κατά την τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι τόσο σε υγειονομικό επίπεδο επί του παρόντος, αλλά ως προς την χρονική περίοδο που καταγράφεται η αύξηση των νέων περιπτώσεων. “Νομίζω η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα και ό,τι δυνατότητες έχουμε για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα” υπογράμμισε.

“Είναι δύσκολη περίοδος αυτή, είναι η γρίπη, είναι οι υπόλοιπες ιώσεις, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας. Έχω όμως την αίσθηση αισιοδοξίας ότι παίρνοντας τα μέτρα για τον κορονοϊό, παράλληλα θα εμποδίσουμε και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και τη γρίπη, σε καλύτερο βαθμό από ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια” συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη διασπορά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων πλέον είναι στα 39 έτη. “Είχαμε τον Αύγουστο καμπύλες ηλικιών που το 30% περίπου ήταν στην ηλικία των 20 με 29. Αυτή σιγά-σιγά μετατίθεται προς τα δεξιά, δηλαδή πάει σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει φτάσει το 39 μέσος όρος και μπορεί σιγά-σιγά να πάει παραπάνω. Και μεταφέρεται όχι στους 70αρηδες, 80αρηδες, 90ρηδες, εκεί είναι η διασπορά στα ιδρύματα φιλοξενίας, αλλά στους 50αρηδες, 60αρηδες οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες αυτές των νεαρών που είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Και αυτές οι ηλικίες δεν είναι και τόσο μακριά από τη βαριά νόσηση, δηλαδή μπορεί να νοσήσουν αυτές οι ηλικίες. Και θα δείτε και ο μέσος όρος διασωληνωμένων περιλαμβάνει και τέτοιες ηλικίες μέσα προφανώς” τόνισε ο Καθηγητής.

“Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά και αυτός είναι ένας λόγος που κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη όλων βέβαια και της Πολιτείας και της επιτροπής τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία” είπε.

Χθες εν τω μεταξύ ανακοινώθηκαν 144 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.524.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 7/9/2020]