Η ΆΓΚΥΡΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

“Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται” το μήνυμα της Αθήνας

Το σχοινί των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο…τραβάει συνεχώς η Τουρκία, κλιμακώνοντας ημέρα με την ημέρα την παραβατική της συμπεριφορά, παρά τα ηχηρά σήματα για αποκλιμάκωση. Τη στιγμή που ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει στην ακραία ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα Νavtex. Η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας γνωστοποίησε ότι ο πλους του Ορούτς Ρέις, στην περιοχή που περικλείεται στις συντεταγμένες των προηγούμενων Navtex θα συνεχιστεί, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας την οδηγία προς τα πλοία, να κρατούν απόσταση τουλάχιστον έξι ναυτικών μιλίων. Η Αθήνα, από την πλευρά της, διανύει συνεχώς νέα μέτρα στο διπλωματικό της μαραθώνιο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, με το μήνυμα “αποκλιμάκωση ή κυρώσεις” να παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή.

Στον απόηχο της νέας τουρκικής πρόκλησης με το Ορούτς Ρέις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Άγκυρα υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα, ενώ ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-Navtex. Σε αυτήν, σημειώνεται πως είναι άκυρη η τουρκική Navtex, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η δραστηριότητα της γείτονος είναι παράνομη, καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα πορεύεται συνεχώς στην οδό της αποφασιστικότητας, της ετοιμότητας και της ψυχραιμίας, “Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα…Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”, τόνισε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών. “Η Ελλάδα δεν παρασύρεται ούτε από λεκτικές προκλήσεις ούτε από την επιχείρηση στρατιωτικοποίησης όλων αυτών των ενεργειών που κάνει η Τουρκία”, τόνισε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως σημείωσε, το μήνυμα που εκπέμπεται προς την Άγκυρα είναι πλέον ξεκάθαρο. “Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις”.

Την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο ανέδειξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.  “Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να δείξουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δύο κράτη-μέλη που επηρεάζονται, την Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν πολύ ξεκάθαροι στην έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στις μονομερείς ενέργειες οι οποίες κλιμακώνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο”, ανέφερε ο Πήτερ Στάνο. “Οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε και επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε κλιμάκωση.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 1/9/2020]