ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ RAFALE ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Ο Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλία ομόλογό του Φλοράνς Παρλί είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συζήτησε επίσης με την κ. Παρλί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, για την τουρκική παραβατικότητα και την προκλητική παρουσία του Oruc Reis άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale επεσήμανε και κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, όπου επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για την αγορά εξοπλισμού ώστε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της καθώς αυξάνονται οι εντάσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξοδέψει μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων σε αγορές εξοπλισμού και άλλων μέσων, τα οποία θα τη βοηθήσουν να αυξήσει “την αποτρεπτική της ισχύ” μετά από χρόνια περιορισμού των αμυντικών δαπανών.

“Βρίσκομαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία και όχι μόνο, προκειμένου να αυξήσουμε την αμυντική δυναμική της χώρας μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

“Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια συζήτηση που περιλαμβάνει την εξαγορά αεροσκάφους”, τόνισε η ίδια πηγή, με αφορμή προηγηθείσες αναφορές ελληνικών ΜΜΕ ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Dassault από τη Γαλλία.

“Δεν υπάρχει συμφωνία όπως έγραψαν διάφορα ΜΜΕ. Ωστόσο, υπάρχουν συζητήσεις για διάφορα θέματα”, ανέφερε η κυβερνητική πηγή στο Reuters.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 2/9/2020]