ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΘΗΝΑ “ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ” ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ- ΣΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΚΑΙ Ο ΤΡΑΜΠ

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η Άγκυρα κλιμακώνοντας την ένταση και απειλώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα και συμμάχους της περιοχής, με “θερμό” επεισόδιο. 

Το “ναυάγιο” της γερμανικής διαμεσολάβησης στην παρούσα φάση ήταν προδιαγεγραμμένο, μετά την απόφαση της Αθήνας να συνεχίσει να κινείται με άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ( συμφωνία με Αίγυπτο- Ιταλία) και να “οχυρώνεται” στη διπλωματική σκακιέρα. 

Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού δε για επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια προς δυσμάς, της χώρας, αφηνίασε έτι περαιτέρω την Άγκυρα, η οποία συνέχισε τις απειλές της περί πολεμικού επεισοδίου. 

Παρέμβαση Τραμπ

Είναι τέτοια προδήλως η ανησυχία σε ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να “ανάψει” η φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο που κινητοποιήθηκε μέχρι και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα – σε αντίθεση με το Στειτ Ντιπάρτμεντ- σε δημόσιες δηλώσεις του, “αποθέωνε” τα ηγετικά χαρίσματα του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ντ. Τραμπ, κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην  ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης του  έθεσε  το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, δοκιμάζοντας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, εκπέμποντας το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι απολύτως πρόθυμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης , αρκεί η Τουρκία να παύσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. 

Ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν, κομίζοντας το ίδιο μήνυμα: Απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση και δέσμευση των δύο χωρών για επανέναρξη του διαλόγου. 

Ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στα δικά του:  Δεν προκαλεί η Άγκυρα την αστάθεια στην περιοχή, αντιθέτως η Τουρκία έχει αποδείξει πως θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να οικοδομήσει τον διάλογο.

Μέρκελ σε αναζήτηση διαύλων

Και ενώ η απόπειρα του γερμανού ΥΠΕΞ να παρέμβει για λογαριασμό του Βερολίνου σε αποκλιμάκωση στέθηκε από απόλυτη…αποτυχία στην Άγκυρα, η Γερμανία αναζητά πλέον απευθείας κανάλια επικοινωνίας με τον τούρκο Πρόεδρο, δια μιας νέας παρέμβασης της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή. 

Ε.Ε και “κυρώσεις”

Στο μεταξύ, σήμερα θεωρητικώς, το άτυπου συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε πρέπει να εμφανίσει λίστα κυρώσεων για την Τουρκία εφόσον αντί για αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί εμφανίζεται να είναι ‘ετοιμη να ανάψει το “φυτίλι”. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σε άρθρο του σημείωσε πως “ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα”.

Από ατύχημα πάντως ( μιλούσε νομίζοντας ότι ήταν κλειστά τα μικρόφωνα) ακούστηκε να λέει στην γερμανίδα υπουργό Άμυνας  ότι οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι λόγω της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και θεωρούν τους Έλληνες… αναξιόπιστους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 27/8/2020]