ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΗΜΙ ΣΤΑ 28 ΔΟΛ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ, ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ 50 ΔΟΛ.

Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε το ασήμι στα 28 δολάρια ανά ουγγιά στις 6 Αυγούστου 2020 ενώ συνολικά κατέγραψε άνοδο 25% τον Ιούλιο, την δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στην ιστορία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το SchiffGold.com, το ασήμι εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένο σε σύγκριση με το χρυσό. Στην spot αγορά το ασήμι κέρδισε ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα συμβόλαια.

Όταν ο χρυσός έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ πρόσφατα, το ασήμι άγγιξε τα 26 δολάρια περίπου την ουγγιά.

Ο παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του χρυσού είναι κυρίως ο φόβος του πληθωρισμού λόγω της κλίμακας των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων παγκοσμίως και της πτήσης προς την ασφάλεια λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πώς και πότε θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.

Η αναλογία ασήμι προς χρυσό παραμένει ιστορικά μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι είτε ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος είτε το ασήμι είναι υποτιμημένο. Εάν το ασήμι είναι χαμηλά τότε έχει ανοδικά περιθώρια.

Δεδομένης της οικονομικής δυναμικής, φαίνεται πολύ πιο πιθανό το ασήμι να ανέβει για να καλύψει το κενό έναντι της τιμής του χρυσού.

Η αναλογία ασήμι προς χρυσό είναι ο αριθμός των ουγγιών σε ασήμι που χρειάζεται για να αγοράσει κάποιος μια ουγγιά χρυσού. Ήταν σε ιστορικά υψηλό για μήνες. Ήταν πάνω από 100 ουγγιές σε ασήμι για 1 ουγγιά σε χρυσό τον Μάρτιο. Έπεσε στο 75-1 στις 6 Αυγούστου 2020 (το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2017), αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλό σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά. Ο σύγχρονος μέσος όρος τον τελευταίο αιώνα ήταν μεταξύ 40 και 60 ουγγιές ασήμι για μια 1 ουγγιά χρυσού.

Ο Ross Norman, Διευθύνων Σύμβουλος της Metals Daily, δήλωσε στο MarketWatch:

Είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι το ασήμι ήταν υπερβολικά φθηνό σε σύγκριση με το χρυσό. Ο λόγος εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλός, “υποδηλώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερα κέρδη στο ασήμι”

Το ασήμι είναι πολύ πιο γήινο από το χρυσό λόγω του βιομηχανικού του ρόλου, αλλά στον πυρήνα του, εξακολουθεί να είναι ένα νομισματικό εργαλείο και τείνει να παρακολουθεί τον χρυσό με την πάροδο του χρόνου.

Πάντως, όταν ο χρυσός ανεβαίνει, παρασύρει και το ασήμι. Ακόμα και με τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη το ασήμι απέχει πολύ από τα ρεκόρ του.Ο Peter Schiff είπε πρόσφατα ότι τα 50 δολάρια για το ασήμι είναι το πραγματικό επίπεδο αντίστασης. Μόλις το διασπάσει ανοδικά, θα πάει πολύ ψηλότερα. Οι επενδυτές συσσωρεύουν το λευκό μέταλλο από τις αρχές του 2020.

Η επενδυτική ζήτηση για ασήμι αυξήθηκε κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συνέταξε το Silver Institute. Η ισχυρή αύξηση των ETFs σε ασήμι ήταν προπομπός. Τα ETFs για χρυσό σημείωσαν ρεκόρ το 2020 και ακολούθησαν και τα ETFs σε ασήμι.

Από τις 30 Ιουνίου, τα ETFs σε ασήμι έφτασαν σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών των 925 εκατομμυρίων ουγγιών. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 14 μήνες προμήθειας από τα ορυχεία. Οι πωλήσεις του ασημένιου νομίσματος και ράβδων έχουν επίσης βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης για ασήμι. Οι πωλήσεις λιανικών νομισμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 60% το 2020.

Η έντονη ζήτηση οδήγησε σε έλλειψη πολλών προϊόντων σε ασήμι, με αποτέλεσμα παρατεταμένο χρόνο παράδοσης και υψηλότερα ασφάλιστρα. Η βιομηχανική ζήτηση παρέμεινε σταθερή λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Ακόμα κι αν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, το ασήμι μπορεί να ενισχυθεί από τα δημοσιονομικά κίνητρα καθώς διάφορα προγράμματα διοχετεύουν χρήματα σε έργα «πράσινης ενέργειας».

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ορυχείων αργύρου καταγράφει πτώση.

Οι αναλυτές στο Ινστιτούτο Silver υποστηρίζουν ότι αναμένουν η προσφορά των ορυχείων θα συνεχίσει μειούμενη και το 2020 όπως έχει συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια. Η μείωση της παραγωγής ορυχείων το 2020 ήταν 7%. Επίσης η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων μειώθηκε κατά 1,3% το 2019.

[ΠΗΓΗ: https://bankingnews.gr/, https://bankingnews.gr/, 6/8/2020]