ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «AΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ;»

Συνεχίζει να ρίχνει λάδι στην φωτιά ο Τ. Ερντογάν, με ακραία ρητορική και έχοντας επιλέξει να φτάσει στα άκρα την ένταση πριν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε συνέχεια των πρωινών του δηλώσεων με αφορμή την επέτειο για την ημέρα νίκης κατά του ελληνικού στρατού το 1922, εξαπέλυσε νέες απειλές, λέγοντας «αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;».

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει η Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής, απηύθυνε την ίδια ερώτηση και στον γαλλικό λαό, λέγοντας: «Γνωρίζει ο Γάλλος (σ.σ.: πολίτης) ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και με τις πρωινές του δηλώσεις ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει το στόχο της, λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα». Για να προσθέσει ότι «ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα, γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων».

«Οι απειλές κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην περιοχή, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου, έχουν επίσης προστεθεί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποκλιμακώσει την κρίση λέγοντας «ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους».

«Ακριβώς όπως το 1922, έτσι θα κάνουμε και με όσους θέλουν να εμποδίσουν τη “Γαλάζια Πατρίδα”»

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμα του με αφορμή την 97η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», είχε δηλώσει: «Aυτοί που επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την Αν.Μεσόγειο είναι εκείνοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα. Ακριβώς όπως τότε πετύχαμε τη νίκη, δεν θα διστάσουμε και σήμερα να αποτρέψουμε τις κινήσεις εναντίον της Γαλάζιας Πατρίδας». 

Ακριβώς σε συνέχεια της ρητορικής κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων όπως οι Μ. Τσαβούσογλου και Φ. Οκτάι. Ο πρώτος δήλωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην Αν. Μεσόγειο για τρεις ακόμη μήνες, καθώς επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, αποτελεί αιτία πολέμου, όπως ακριβώς είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 30/8/2020]