ΝΕΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΥΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ

Ημέρα με την ημέρα η κυβέρνηση θέτει στο μικροσκόπιό της τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, με το χθεσινό άλμα στα 203 κρούσματα να θέτουν σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό. Το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι σαφές. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τη θωράκιση της χώρας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.

“Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά. Αυτό το στόχο είχε και η έκτακτη παρέμβαση του κ. Τσιόδρα. Τα  κρούσματα, άλλωστε, αυξάνονται όχι τόσο εξαιτίας των εισαγομένων από το εξωτερικό, όσο, κυρίως, λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Ο εχθρός λέγεται εφησυχασμός. Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας. Πρώτον, τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, τις συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αυτές τις εστίες δίνουμε τώρα το βάρος. Όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, τόνισε (Βραδυνή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Οι τηλεδιασκέψεις, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των κυρίων Κικίλια, Κοντοζαμάνη, Χαρδαλιά και Τσιόδρα, συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα. Σε λίγη ώρα από τώρα, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του θα θέσουν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις,  ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι ημέρες που θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που συγκεντρώνει η Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους επιστήμονες, ενώ ερωτηματικό τίθεται στο τι μέλλει γενέσθαι με τη διεξαγωγή της εφετινής ΔΕΘ. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, το θέμα εξετάζεται συνεχώς από τους ειδικούς, οι αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει υψηλός, είναι πιθανή η αναβολή της Έκθεσης όσον αφορά στο εμπορικό κομμάτι της. Δηλαδή, τα εκατοντάδες περίπτερα, με τους χιλιάδες επισκέπτες, που δυνητικά παραπέμπει σε εικόνες συγχρωτισμού.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 10/8/2020]