ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣΚΕΣ, ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει με μάσκα – Σε ποιες ηλικίες θα είναι υποχρεωτική.

Μπορεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου να ήταν ομόφωνη, ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες θα γίνει με νέους κανόνες και μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρώτα απ’όλα οι μάσκες από τον Σεπτέμβριο θα είναι υποχρεωτικές στα σχολεία για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Ωστόσο, μιλώντας χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι η ηλικία των παιδιών για τη χρήση μάσκας είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. “Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία” είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεταξύ των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα στην εκπαίδευση είναι τα διαφορετικά διαλείμματα, ο καθαρισμός και τα αντισηπτικά από τους Δήμους.

Διεμήνυσε δε σε όλους τους τόνους ότι το υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη του κορονοϊού και σε συνεργασία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα. Επεσήμανε, πάντως, ότι “τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου”.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.

Μάσκες από την ηλικία των 10 ετών θέλουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η υποχρεωτική χρήση μάσκας πρέπει να εφαρμοστεί σε παιδιά άνω των 10 ετών.

Μιλώντας στο Mega, o κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η σύσκεψη που “κλείδωσε” τα μέτρα

“Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται”. Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, με το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές, και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

“Η επικοινωνία μας με το υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε”, επεσήμανε η κα. Κεραμέως.

Στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19 συμμετείχαν από πλευράς υπουργείου Παιδείας η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/, 19/8/2020]