G. BURNS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Φανταστική χαρακτήρισε την ευκαιρία ανάπτυξης που προσφέρει η Ελλάδα στην Eldorado Gold, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού εξορυκτικού ομίλου George Burns κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2020. Αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιεί η εταιρεία με την ελληνική κυβέρνηση, για την αναθεώρηση της σύμβασης μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας – επικυρώθηκε το 2006 από τη Βουλή- σημείωσε ότι η υφιστάμενη συμφωνία είναι ήδη 15 ετών με αποτέλεσμα να χρήζει επικαιροποίησης.

“Είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το 2006 από προηγούμενο ιδιοκτήτη (σ.σ.: European Goldfields) και υπό πλήρως διαφορετικές οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες. Μία σύγχρονη επενδυτική συμφωνία με την κατάλληλη προστασία των επενδυτών θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην Ελλάδα” σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι η επένδυση της Eldorado Gold δεν θα ωφελήσει μόνο τους μετόχους της εταιρείας, αλλά και την ελληνική πολιτεία και τις τοπικές κοινότητες, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην κατασκευή και την λειτουργία και της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής είναι η υιοθέτηση της τεχνολογικής μεθόδου της ξηράς απόθεσης, αλλά και άλλων δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως είπε.

Ο Burns σημείωσε ακόμη πως η ευημερία της Ελλάδας στηριζόταν κάποτε στην μεταλλεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει, εκ νέου, μία κομβική βιομηχανική δραστηριότητα και πηγή πλούτου για την Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογικών μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος. “Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διεξαγωγή με καλή πίστη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την εύρεση ενός δρόμου που θα έχει προκύψει ύστερα από αμοιβαία συμφωνία”.

H Ελλάδα, όπως πρόσθεσε, αντιπροσωπεύει μία φανταστική ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία δεν αντανακλάται στην υφιστάμενη αποτίμηση, με τις Σκουριές και το Πέραμα Έβρου να αποτελούν παγκοσμίου κλάσης περιουσιακά στοιχεία.

Ο Burns σημείωσε ότι η εξαγορά του 5% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός -ανήκαν στην Ελλάκτωρ- επιτρέπει στην Eldorado μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη δημιουργία συμπράξεων.

Μεγέθη

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μεταλλείο Ολυμπιάδας εμφάνισε την υψηλότερη από ποτέ παραγωγή χρυσού, που ήταν ενισχυμένη κατά 2.700 ουγκιές, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται μείωση του κόστους της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ολυμπιάδα.

Συνολικά, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε σε 137,7 χιλ. τόνους χρυσού (+15%) και είναι η υψηλότερη από το 2015. Τα έσοδα, που είναι αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε 256 χιλ. δολάρια, ενώ η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε σε 99,6 εκατ. δολάρια. Η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε σε 45,6 εκατ. δολ, στα 0,27 δολάρια ανά μετοχή και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 40%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 3/8/2020]