ΏΡΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΗΧΗΡΟ ΣΤΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Και, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα…πυροδοτήσει, μέσα στις επόμενες ώρες, την κίνηση των διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες σχετίζονται με την περαιτέρω ενίσχυση του παραγόμενου έργου. Το…momentum των επικείμενων αλλαγών θεωρείται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ιδανικό. Σχεδόν δύο εβδομάδες από την πετυχημένη διαπραγμάτευση στις εργασίες-μαμούθ της Συνόδου Κορυφής και το…πράσινο φως στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα θωρακίσει τις οικονομίες της Ευρώπης από τον…κυκλώνα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να σηματοδοτήσει την απαρχή της επόμενης ημέρας για την ανάπτυξη της χώρας. Και τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα αποτελούν το χαρτί-αιχμή για τις μείζονες πρωθυπουργικές στοχεύσεις, οι οποίες σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης, λίγο πριν το πρώτο ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας θα αποτυπώσει τη στρατηγική της μετάβασης στην ανάκαμψη, εκπέμπει το σήμα του…DNA των βημάτων που θα χαράξει και θα ακολουθήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων. Προσέλκυση επενδύσεων. Χάραξη των βάσεων για ένα 2021, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο της επανεκκίνησης, μετά από μία χρονιά παγκόσμιας ύφεσης. Και τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μετατρέπονται στο επόμενο μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου, που σχετίζεται με τη θεμελίωση ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους τους  Έλληνες, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό, δηλαδή, που θα σκιαγραφήσουν και οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα είναι περιορισμένες και ταυτόχρονα στοχευμένες. “Δε γίνεται ανασχηματισμός. Έχει πει ο πρωθυπουργός, εδώ και καιρό, ότι όταν κρίνει ο ίδιος θα κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Επομένως, οι όποιες κινήσεις θα συνιστούν δύο πράγματα. Πρώτον, μη ανασχηματισμό και δεύτερον ενίσχυση του κυβερνητικού έργου”, τόνισε (ANT1) ο κ. Πέτσας, που, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα πρόσωπα-κλειδί που θα αναβαθμιστούν, προκειμένου να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στο πέρασμα της οικονομίας στην ανάκαμψη. Το πρώτο είναι ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το δεύτερο είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Θα αναβαθμιστεί και αυτό με τη σειρά του σε θέση αναπληρωτή υπουργού και θα αναλάβει τον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, μετά την πετυχημένη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας στην πραγματική οικονομία. Ρόλο ενδέχεται να κληθεί να αναλάβει στο οικονομικό επιτελείο και ο καθηγητής, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη.

“Άμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία, διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ήδη, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του.  Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη γραμματεία της κυβέρνησης…”, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Το σχέδιο που θα κατατεθεί στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα αφορά:  

  • -Την “πράσινη ανάπτυξη”, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • -Την “ψηφιακή πολιτική”, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • -Την “απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή”, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
  • -Τις “υποδομές”, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • -Τον “παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις”, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αλλαγές σε θέσεις υφυπουργών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακατέψει την…τράπουλα σε επίπεδο υφυπουργών. Η ομάδα των υπουργών είναι πιθανό να παραμείνει ως έχει, καθώς, πέρα από το έργο που παράγει, απολαμβάνει και υψηλά ποσοστά δημοφιλίας.

Έτσι, στη θέση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, αναμένεται να τοποθετηθεί η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη στα χρόνια της αντιπολίτευσης. Ανοιχτό είναι, την ίδια στιγμή, το σενάριο αναβάθμισης της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη. Από την άλλη, κενή ενδέχεται να παραμείνει η θέση του πρόσφατα παραιτηθέντα υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, αφού ήδη οι αρμοδιότητές του έχουν περάσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/8/2020]