ΆΛΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO GOLD ΣΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αυξημένη παραγωγή αλλά και οικονομικά μεγέθη δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της Eldorado Gold, για το α’ εξάμηνο του 2020, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας μέσω της “Ελληνικός Χρυσός”, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η καναδική πολυεθνική, αξιοποιώντας την άνοδο της ζήτησης, σε συνδυασμό με την υψηλότερη μέση τιμή της αξίας του χρυσού, κατέγραψε ισχυρή άνοδο σε κύκλο εγασιών και κέρδη, βελτιώνοντας και ενισχύοντας την εικόνα της στην αγορά.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, στην αναμονή βρίσκεται ακόμη το αναθεωρημένο σχέδιο της θυγατρικής της, “Ελληνικός Χρυσός”, που έχει τεθεί υπόψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, το σχέδιο βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ εταιρείας και ΥΠΕΝ, με τα σημεία τριβής να αφορούν, μεταξύ άλλων, στο εργασιακό πλαίσιο της πρώτης με εκείνο που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με άλλες επιμέρους προϋποθέσεις και εξασφαλίσεις που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν η κάθε μία από τις δύο πλευρές.

Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, διαβεβαιώνουν πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα και μετά το καλοκαίρι θα έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, που είχε τεθεί ψηλά στον κατάλογο των προεκλογικών υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διοίκηση της “Ελληνικός Χρυσός” είχε επισημάνει την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, επικαλούμενη τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, με δεδομένο ότι η πρώτη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο είχε υπογραφεί το 2004, ενώ το επενδυτικό σχέδιο είχε εγκριθεί το 2006.

Παράλληλα είχε επισημάνει τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις του project με ευθύνη των ελληνικών αρχών και τη ζημία ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει υποστεί από τη μέχρι τώρα παρελκυστική πολιτική της ελληνικής πολιτείας. Μέχρι στιγμής η Εldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι, ενώ οι τωρινές καθυστερήσεις αποβαίνουν επιζήμιες για την επιπλέον απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού στα μεταλλεία.

Στο μεταξύ, η καναδική πολυεθνική ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2020 και όπως τόνισε ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, «η εταιρεία συνεχίζει να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στην Ελλάδα από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και προχωρά την επιχειρηματική της δραστηριότητα παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού».

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν στα 63,4 εκατ. δολ. από 4,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 7,2 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου όγκου πωλήσεων και της υψηλότερης τιμής χρυσού.

Η εταιρεία διαθέτει επί του παρόντος 440 εκατ. δολ. σε μετρητά. Η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold αυξήθηκε κατά 50% το β’ τρίμηνο 2020, φτάνοντας τις 137.782 ουγκιές σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και κατά 19% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2020.

Η Eldorado διατηρεί την ετήσια πρόβλεψη παραγωγής για το 2020 στις 520.000- 550.000 ουγκιές χρυσού με συνολικό κόστος συντήρησης 850-950 δολ. ανά ουγκιά.

Στο εξάμηνο του 2020 τα έσοδα της Eldorado Gold διαμορφώθηκαν στα 460,6 εκατ. δολ. έναντι 253,7 εκατ. δολ. (β’ τρίμηνο 2020 255,9 εκατ. δολ. έναντι 173,7 εκατ. δολ.), εκ των οποίων τα κέρδη από χρυσό έφτασαν τα 416,6 εκατ. δολ. Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο ανήλθαν στα 40,7 εκατ. δολ. από ζημίες (β’ τρίμηνο 45,6 εκατ. δολ.). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο έφτασαν τα 56,3 εκατ. δολ. (β’ τρίμηνο στα 43,8 εκατ. δολ.), έναντι ζημιών.

Σύμφωνα με την καναδική εταιρεία στον υψηλότερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συνέβαλε μεταξύ των υπολοίπων κοιτασμάτων της εταιρείας και η Ολυμπιάδα. Στο ελληνικό κοίτασμα η παραγωγή διαμορφώθηκε στο εξάμηνο στις 33.103 ουγκιές, έναντι 16.852 ουγκιών (β’ τρίμηνο 17.921 έναντι 6.924).

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 3/8/2020]