Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ “ΑΝΕΒΑΖΕΙ” ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στέλνει η Αθήνα  με κύριο παραλήπτη την Άγκυρα αλλά όχι μόνο: Στις αναβαθμισμένες τουρκικές απειλές μέσω της navtex που δεσμεύουν το Καστελόριζο έως τις 2 Αυγούστου, η Κυβέρνηση “ενεργοποιεί” όλους τους “μεγάλους” παίκτες. 

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς ( ο κύκλος ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί με τα τετ α τετ του με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και του Μέρα25 Γιάνη Βαρουφάκη) εξέπεμψαν το  μήνυμα: η ισχύς εν τη ενώσει των πολιτικών δυνάμεων. 

Η διπλή “επέτειος” Ερντογάν

Παράλληλα κλιμακώνονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διπλωματική σκακιέρα μετά την “παρέμβαση” της Άνγκελα Μέρκελ η οποία είτε αποσόβησε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το βράδυ της Τρίτης όπως ισχυρίστηκε η Bild ( και διαψεύστηκε) είτε λειτούργησε πυροσβεστικά προς τον τούρκο πρόεδρο (επιβεβαιώθηκε) , στάθηκε καταλύτης στην αποφυγή – για την ώρα- νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης. 

Ο συναγερμός στην Αθήνα όχι απλώς δεν έχει κοπάσει ( τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξάλλου δεν έχουν αποχωρήσει)  αλλά ιδιαιτέρως για σήμερα εντείνεται η επιφυλακή λόγω διπλής “επετείου” για τον Ταγίπ Ερντογάν: Αφενός γιατί πραγματοποιείται εν χορδοίς και οργάνοις στην Αγιά Σοφιά η πρώτη μουσουλμανική προσευχή αφετέρου γιατί σαν σήμερα το 1923 υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Η πιθανότητα να αξιοποιήσει ο θιασώτης των συμβολισμών Ερντογάν την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης- Συνθήκη τομή για τη δημιουργία του κεμαλικού κοσμικού κράτους για να σηματοδοτήσει τον αναθεωρητισμό του, εντείνει την Ανησυχία στην Αθήνα, ιδιαιτέρως σε σχέση με την πορεία του – αγκυροβολημένου για την ώρα- Oruc Reis. 

Εξάλλου, παρά την περιρρέουσα – κυρίως λόγω παρέμβασης Μέρκελ- περί αποκλιμάκωσης της έντασης, έμπρακτες ενδείξεις από την τουρκική πλευρά, δεν υπάρχουν. 

Το μήνυμα Μακρόν και η συνεννόηση με Μητσοτάκη

Το πιο ηχηρό – σε συναισθηματικούς τόνους- μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Μετά από συνεννόηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος διαμήνυσε στην Τουρκία και τους εταίρους, σε άπταιστα ελληνικά : “Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ”. Ανάρτηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook της οποίας προηγήθηκε συνάντησή του στο Παρίσι με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Μόσχα και οι “κακοσχεδιασμένες ενέργειες”

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, η Μόσχα, δια της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Πρόσθεσε δε επ’ αυτού ότι η Ρωσία προτρέπει “την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών” και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Διευκρινίσεις από ΗΠΑ για τα “αμφισβητούμενα ύδατα”

Σε διευκρινίσεις προχώρησαν στο μεταξύ οι ΗΠΑ μετά την -επιεικώς προβληματική- ανακοίνωση του state  department με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει να επιχειρεί μεν σε “αμφισβητούμενα ύδατα”, δε. Μετά και από την έντονη αντίδραση του δημοκρατικού γερουσιαστή Μενέντεζ, χθες οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διπλές διευκρινίσεις: 

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ διαμήνυσε πως : “Οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”.

Γεγονός που ικανοποίησε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να σχολιάζει: “Μετά τη λεκτική βελτίωση είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο”. Σημειώνεται ότι αμφότεροι παρέστησαν στην εκδήλωση στο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης “Atlantic Resolve”. 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα ερευνητικά σχέδια της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία. Μάλιστα χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στη περιοχή.

Και στο βάθος… Αίγυπτος και ΑΟΖ

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ- Σίσι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου στην ατζέντα της συνομιλίας του ήταν η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ γεγονός που συνιστά δυσμένεστατη εξέλιξη για την Άγκυρα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 24/7/2020]