ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει σε υποχρεωτική καραντίνα τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ισπανία, μετά την άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, χωρίς εξαίρεση για τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους, και η επακόλουθη ανατροπή των σχεδίων για διακοπές για χιλιάδες Βρετανούς, αναμένεται να οδηγήσει σε ακυρώσεις και σε άλλους προορισμούς, λόγω της αμφιβολίας που επικρατεί για την πραγματοποίηση ταξιδιών. Ανάμεσα σε αυτούς και η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήδη έχουν αρχίσει να μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και που ενστερνίζονται και παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς, καθώς οι επιπλέον υγειονομικοί περιορισμοί δείχνουν πως “φρενάρουν” τις νέες κρατήσεις και αυξάνουν τις ακυρώσεις, όπως έχει γίνει και στη βόρεια Ελλάδα μετά την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό για επισκέπτες από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, οι tour operators μετρούν ήδη τις πρώτες ακυρώσεις σε τουριστικά πακέτα εκτός Ισπανίας, και στους ελληνικούς προορισμούς, μετά την παραπάνω απόφαση.  Είναι χαρακτηριστικό πως η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, αποφάσισε να ακυρώσει όλες τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία.

Στο μείζον θέμα που έχει προκύψει από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης επανήλθε και χθες με ανάρτησή του στο twitter ο CEO του ομίλου TUI Fritz Joussen, ο οποίος ζητούσε να βρεθεί λύση για τις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια.

Διστακτικότητα στα ταξίδια

Φορείς από το χώρο των ξενοδοχείων μιλούν στο Capital.gr για μεγάλη διστακτικότητα στο κλείσιμο πακέτων από τη Μεγάλη Βρετανία, που ήταν από τις χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Οι κρατήσεις είναι μειωμένες και κρατήσεις ακυρώνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία του ταξιδιού.

Σημειώνεται πως για την Ελλάδα η βρετανική αγορά είναι από τις πιο πρόσφατες που άνοιξαν, καθώς από τις 15 Ιουλίου επιτράπηκαν τελικά οι απευθείας πτήσεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη Γερμανία, για τον ελληνικό τουρισμό: μόνο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα από τη Μεγάλη Βρετανία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 28/7/2020]