Η ΆΓΚΥΡΑ “ΒΡΥΧΑΤΑΙ” ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ – “ΠΥΡΕΤΟΣ” ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την προαναγγελία της Άγκυρας- μέσω Navtex- ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έως τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου. 

Η προαναγγελία των τουρκικών ερευνών σήμανε χθες συναγερμό και στις ένοπλες δυνάμεις με την Κυβέρνηση να διαμηνύει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα. 

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διπλό “μήνυμα” στην Τουρκία: 

Στη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, διαμήνυσε πως οι κυρώσεις για την Τουρκία από την Ε.Ε  θα είναι μονόδρομος εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να κινείται σε κατεύθυνση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. 

Αργότερα και από εκδήλωση στον Ωρωπό, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε “σήμα”  εθνικής αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της χώρας αλλά και στους συμμάχους της: “Είμαστε όμως συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκιο μας. Για αυτό άλλωστε μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ”. 

Προηγήθηκε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αλλά και διαδοχικές  τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται επί ποδός (έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες) ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμύνης, ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Αυξημένος είναι ο συναγερμός και στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Διπλωματικός πυρετός

Το βράδυ έγινε γνωστό πως η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πληροφορίες από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.  

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελόριζο, έστειλε και το Στειτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον: 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ένα NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”. 

Παράλληλα, με τον αμερικανό ομόλογό του επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την κλιμάκωση της τουρκικής πρόκλησης σημειώνοντας πάντως  ότι  η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και “θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 22/7/2020]