ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στη ΜτΚ για τα τρία μεγάλα πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη, τη λίμνη Κορώνεια, τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Εξήγησε τις αλλαγές στη ΔΕΗ και γιατί τα ευρωπαϊκά λεφτά δεν πέφτουν από το ελικόπτερο… Σημείωσε τέλος με νόημα πως «ο ανασχηματισμός κάποια στιγμή θα γίνει»…
Αναφερόμενος στη λίμνη Κορώνεια χαρακτήρισε το εγχείρημα ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου, κάνοντας λόγο για την απόφαση να μπει τέλος στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων που οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στο θέμα. Αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική δέσμευση που ανέλαβε στη Βουλή να εργαστεί προκειμένου η Κορώνεια να ανακτήσει την αίγλη της.

Για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική δήλωσε τα κάτωθι απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Τι νέα υπάρχουν για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός»;

«Να ξεκαθαρίσω καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης. Διότι κάθε τέτοια επένδυση φέρνει θέσεις εργασίας και στηρίζει την ανάπτυξη. Και αυτό η χώρα το έχει ανάγκη. Δώσαμε ωστόσο στον επενδυτή να καταλάβει ότι θέλουμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει πρόσθετες θέσεις εργασίας, καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται εν εξελίξει. Ελπίζω ωστόσο πως θα ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα τόσο για την επένδυση όσο και για την τοπική κοινωνία».

Για τη ΔΕΗ προανήγγειλε δραματικό περιορισμό του μισθολογικού κόστους με εθελουσία που θα περιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων από περίπου 16.000 στις 11.500 περίπου. Για την απολιγνιτοποίηση που αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυρθούν όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023, εκτός μίας που θα συνεχίσει ως το 2028.

Τέλος ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι όλα όσα υποσχέθηκε εξαρχής αυτή η κυβέρνηση προχωρούν κανονικά και κάνει ιδιαίτερη μνεία σε τρία μεγάλα και απαιτητικά πρότζεκτ. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

[ΠΗΓΗ: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Νίκου Οικονόμου, 14/6/2020]