Π.Ο.Υ.: ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών παγκοσμίως, οι οποίες θα κρατήσουν για αρκετά χρόνια, έχει η πανδημία του κορονοϊού διεθνώς, εξαιτίας της αδυναμίας των συστημάτων υγείας να καλύπτουν πλήρως τους ασθενείς όλων των παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημικής νόσου.

Οι επιπτώσεις αυτές, απέδειξαν με τον δυσκολότερο τρόπο, ότι η υγεία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ακρογωνιαίο λίθο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Οργανισμού σε 82 χώρες για την πορεία λειτουργίας των συστημάτων υγείας τους.

Βάσει των δεδομένων αυτών, ο δρ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε την δέσμευση των κρατών -μελών ήδη από πέρυσι για την καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού τους, δέσμευση η οποία πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Παρατηρώντας τα ευρήματα, σημείωσε ότι “δεν τίθεται θέμα οικονομικής δυνατότητας να εφαρμοστεί η καθολική κάλυψη υγείας, αλλά αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να μην εφαρμοστεί”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Πάνω από τις μισές χώρες ανέστειλαν την εξωνοσοκομειακή ή νοσοκομειακή περίθαλψη του πληθυσμού τους.
  • Τα τρία τέταρτα των κρατών ανέστειλαν τις οδοντιατρικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες αποκατάστασης των ασθενών μερικά ή πλήρως.
  • Τα δύο τρίτα των κρατών διέκοψαν τις διαγνώσεις ρουτίνας των μη μεταδιδόμενων ασθενειών (χρονίων παθήσεων), του τακτικού εμβολιασμού, του οικογενειακού προγραμματισμού και της αντισύλληψης. 
  • Πάνω από τις μισές χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και την περίθαλψη των παιδιών.
  • Τα προβλήματα αυτά, αντιμετωπίστηκαν με τηλεϊατρική ή παραπομπή σε άλλου είδους δομές υγείας, όσο ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθούν.

Προμήθειες

Δεδομένου ότι τα προβλήματα προμηθειών συνεχίζονται στον πλανήτη, 48 χώρες έχουν υποβάλλει αιτήματα αξίας 92 εκ. δολ. στην πλατφόρμα προμηθειών του ΠΟΥ.

Παράλληλα, ο Οργανισμός πρόκειται άμεσα να στείλει σε 135 χώρες, 140 εκατ. τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού για υγειονομικούς, 14.000 συμπυκνωτές οξυγόνου και εκατομμύρια διαγνωστικών αντιδραστηρίων, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου και ανακοπής της μετάδοσής της.

Παρατεινόμενα συμπτώματα

Σε ότι αφορά την πορεία της νόσου οι ειδικοί του Οργανισμού αναφέρθηκαν σε νεώτερα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, συμπτώματα της νόσου παρατηρούνται σε αρκετούς ασθενείς που έχουν ήδη αναρρώσει, ακόμη και ένα τρίμηνο μετά. Η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου για την COVID -19 δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, επεσήμανε ότι ασθενείς, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου, παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα, κόπωσης και αδυναμίας να ανέβουν σκάλες ακόμη και μετά την πάροδο τριών μηνών από την ανάρρωσή τους. Ειδικοί λοιμωξιολόγοι και ιολόγοι του Οργανισμού, μελετούν τις διαπιστώσεις αυτές, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου, αλλά και να καταρτισθούν οδηγίες για τη μετανοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών αυτών.

Μεταλλάξεις χωρίς επιπτώσεις

Όσον αφορά τις πιθανές μεταλλάξεις του ιού, η δρ Κερκόφ σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 49.000 γονιδιακές αλληλουχίες του νέου κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι οι μεταλλάξεις αυτές παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς του Οργανισμού, και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποια αλλαγή σε ότι αφορά την νοσηρότητα ή θνησιμότητα που προκαλεί. Παρόλα αυτά, η επιτήρηση συνεχίζεται, καθώς οι μεταλλάξεις αυτές, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του τρόπου διάγνωσης ή περίθαλψης των ασθενών. Ταυτόχρονα, πιθανές ουσιαστικές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν επίπτωση στην κλινική έρευνα που γίνεται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή εμβολίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Άννας Παπαδομαρκάκη, 23/6/2020]