Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΤΟ VIDEΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μήνυμα στους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, λαμβάνοντας και επιπλέον μέτρα στήριξης, εφόσον αυτό απαιτηθεί, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευτούν τα σχήματα που έχουν δημιουργήσει τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας εφέτος το καλοκαίρι.

“Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι σήμερα το κυρίαρχο συναίσθημα στη χώρα, μετά την ικανοποίηση που δικαιολογημένα πήραμε από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι η αβεβαιότητα. Ο φόβος τι θα συμβεί εφέτος το καλοκαίρι. Πού θα πάει η οικονομία μας. Ποια θα είναι τα εισοδήματά του νοικοκυριού των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι από τον τουρισμό. Τι θα γίνει τον χειμώνα. Πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα. Θέλω να γνωρίζετε ότι ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να υποστηρίξουμε πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας και όλα τα σχήματα τα οποία έχουμε προτείνει, κυρίως το σχήμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποσκοπεί ακριβώς εκεί. Και θέλω να ενθαρρύνω τους επαγγελματίες του τουρισμού να εκμεταλλευτούν τα σχήματα αυτά, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα και θέλω να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε δίπλα σας. Όποτε κρίνουμε και αξιολογώντας με δυναμικό τρόπο τα μέτρα που έχουμε πάρει είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε κι άλλα όπλα στη φαρέτρα μας. Θα έχουμε δεδομένα πολύ σύντομα και εδώ είμαστε, εφόσον χρειάζεται, να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κλάδο του τουρισμού. Και βέβαια το συναφείς κλάδους…”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο “πρωτοφανές”, όπως το χαρακτήρισε για τα ελληνικά δεδομένα πακέτο οικονομικής στήριξης για τον κόσμο της εργασίας, την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, σημείωσε πως ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. “Η ελληνική οικονομία συνάντησε την κρίση της πανδημίας με μεγάλη ορμή. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν καλοί μήνες και ο Μάρτιος δεν ήταν τόσο κακός. Το δεύτερο τρίμηνο προφανώς θα είναι ένα δύσκολο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία και ελπίζουμε ότι από το τρίτο τρίμηνο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Χαρακτηρίζοντας το εφετινό καλοκαίρι διαφορετικό, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στην αιχμή της στρατηγικής την ασφάλεια των πολιτών, των τουριστών και των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Έδειξε, δε, εμφατικά ότι η καμπάνια προβολής της χώρας περνάει επάνω από τον ορίζοντα του 2020 και φτάνει σε βάθος χρόνου.

“Ελπίζουμε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε επισκέπτες πάνω από όλα με ασφάλεια. Πάνω από όλα με ασφάλεια που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις και για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. “Εύχομαι και ελπίζω το σποτ αυτό να είναι καλοτάξιδο. Η τουριστική σεζόν να πάει όσο καλύτερα γίνεται σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία”, είπε. 

Εφέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, που έρχεται μετά την πετυχημένη αντιμετώπιση από τη χώρα μας του πρώτου κύματος του κορονοϊού.

“Οι τουρίστες θα έρθουν σε μία Ελλάδα που θα είναι ίδια, αλλά ταυτόχρονα διαφορετική. Θα είναι διαφορετική γιατί θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά Πρωτόκολλα, ώστε να μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η ασφάλεια των επισκεπτών ,αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων στον τουρισμό παραμένουν η πρώτη μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα”, επεσήμανε. Κάλεσε, μάλιστα, τους εργαζομένους στον κλάδο να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας. “Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε σε αυτό το επίπεδο. Διότι είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε, για να προστατεύσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στον κλάδο του τουρισμού ολόκληρο το καλοκαίρι…”, τόνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

– Το καλοκαίρι αυτό ανοίγουμε σταδιακά αλλά με αισιοδοξία τις πόρτες και τα παράθυρα της Ελλάδας στον κόσμο. Δε διαφημίζουμε και δεν υπερηφανευόμαστε για την επιτυχία μας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως ένα προορισμό που κάποιος μπορεί να αρχίσει να τον βλέπει μέσα από μία διαφορετική ματιά…Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι το καλοκαίρι δεν είναι απλά μία εποχή. Είναι μία αντίληψη, μία ματιά στα πράγματα. Άρα αυτή η ματιά στα πράγματα μπορεί να μας συνοδεύει όλη τη σεζόν και βέβαια μπορεί κανείς να βιώσει και αυτή την εμπειρία χωρίς κατ’ ανάγκη να επισκεφτεί την Ελλάδα.

– Ξέρουμε ότι ο αριθμός των επισκεπτών που θα έρθει στην πατρίδα μας θα είναι μειωμένος. Πόσο μειωμένος κανείς δεν ξέρει. Δε μπορεί κανείς να κάνει ακριβή πρόβλεψη. Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα και δε θα μπορούν να το κάνουν. Αλλά αυτή είναι μία καμπάνια, η οποία δεν επενδύει μόνο στο 2020 αλλά βλέπει και παραπέρα. Βλέπει το 2021. Το 2022. Βλέπει τη δυνατότητα που έχουμε και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά, να την περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να ετοιμάσουμε τη μεγάλη αντεπίθεση του ελληνικού τουρισμού, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον έχουμε τελειώσει οριστικά με την πανδημία, από το 2021 και μετά.

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας για τον τουρισμό, και εδώ το βίντεο της φετινής καμπάνιας για τον τουρισμό

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/6/2020]