LAMDA DEVELOPMENT: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΩΝ €320 ΕΚΑΤ.

Προσκλητήριο στους Έλληνες μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν στο κοινό ομολογιακό δάνειο έως 320 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 270 εκατ. ευρώ, απηύθυνε, χθες, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Οδυσσέας Αθανασίου.

“Θα εκδώσουμε ομολογίες χαμηλού ποσού. Προχωράμε στην έκδοση ελληνικού ομολόγου και όχι ευρωομολόγου με σκοπό να συμμετάσχει ο μέσος Έλληνας επενδυτής” σημείωσε ο κ. Αθανασίου, εκτιμώντας ότι η έκδοση θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Το Ελληνικό

Στο επίκεντρο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης βρέθηκε το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού. Στην έκταση υπάρχει, ήδη, κινητικότητα, καθώς η Intrakat ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών κατεδάφισης 450 κτισμάτων, οι οποίες έχουν προϋπολογισμό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί, ως δωρεά, από την Lamda Development. Εκτός από τις εργασίες κατεδάφισης, η εισηγμένη πραγματοποιεί τις μελέτες για τις υποδομές, ενώ θα ξεκινήσει τις μελέτες για τα κτήρια, “όταν όμως, ισοπεδωθεί πλήρως το οικόπεδο”.

“Μιλάμε για εβδομάδες μέχρι να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, σχολιάζοντας ότι υπήρξαν πολλοί που δεν πίστεψαν στο μεγάλο έργο του Ελληνικού και στην Lamda, η οποία είχε την απόλυτη στήριξη των μετόχων της, του ομίλου Λάτση.

“Το έργο θα ανταποκρίνεται σε αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις προηγμένες κι έξυπνες τεχνολογίες και θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες επενδύσεις. Ο πρώτος χρόνος της επένδυσης θα συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών της νεοελληνικής ιστορίας” σημείωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Τάσος Γιαννίτσης.

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το 2019 καταγράφθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά κερδοφορία-ρεκόρ. “Θα έχουμε ένα διάλειμμα φέτος αλλά θα επανέλθουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερθείς εμμέσως πλην σαφώς στις επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία κράτησε για περισσότερες από 60 ημέρες κλειστά τα τρία εμπορικά κέντρα της (The mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos).

Τόνισε ότι η εισηγμένη θα αναζητήσει συνεργασίες για την ανάπτυξη του Ελληνικού και για το σκοπό αυτό θα απευθυνθεί σε ειδικούς σε κάθε τομέα. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταλήξει σε συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη μέρους του έργου.

Ο CEO της Lamda σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία επιδιώκει να “γράψει ιστορία σε ζητήματα, όπως η διαφάνεια, οι προμήθειες”. “Με την Deloitte έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία για το πώς θα προσελκύσουμε τους υποψήφιους επενδυτές” ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το ξενοδοχείο που θα αναπτυχθεί στην έκταση. Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον, όπως είπε, υφίσταται και για το κομμάτι των κατοικιών των οποίων οι προπωλήσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σχετικά με το διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό που θα αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος, ανέφερε ότι η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη οριστικού αναδόχου αποτελούν προϋποθέσεις για την μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., διαδικασία που εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Κατά την πρώτη πενταετία, εκτός από την κατασκευή 800 κατοικιών, με ορίζοντα το 2024, τα σχέδια της εισηγμένης προβλέπουν την ολοκλήρωση του 40% του Μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα συνδέεται με το Βόρειο και Νότιο τμήμα του ακινήτου, του 37% των υποδομών του έργου και του IRC.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθεί, με ορίζοντα το 2023-2024, το Vouliagmenis mall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό, θα αποτελείται από 72 χιλ. τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων, για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εμπορικών καταστημάτων, ανά τ.μ., ύψους 37 ευρώ, θέτοντας την μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ.

Στην πρώτη πενταετία, θα αναπτυχθεί ένα boutique mall, που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά, εξυπηρετώντας, κατά βάση, τους επισκέπτες του IRC και τους κατοίκους των όμορων σε αυτό περιοχών. Αλλά και το βασικό συγκρότημα γραφείων, ένας οικιστικός πύργος και το mall hotel tower.

Για τις επιπτώσεις από το lockdown, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι σταδιακά ανακάμπτει ο τομέας της εστίασης, με την επισκεψιμότητα να αποκαθίσταται σταδιακά. Η εισηγμένη αναμένεται να διανείμει μέρισμα από το 2022.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 25/6/2020]