ΈΝΑΣ “ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ” ΜΙΣΟ ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΚΡΟΝ – ΜΕΡΚΕΛ

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Μέρκελ – Μακρόν για την δημιουργία Ταμείου Ανασυγκρότησης ύψους 500 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζουν ότι η διάθεση του ποσού αυτού στους “δικαιούχους”, ήτοι στις περιφέρειες και τις χώρες της Ε.Ε. που θα χρειασθούν βοήθεια για να σηκώσουν κεφάλι από την διπλή κρίση της ύφεσης και της πανδημίας, δεν θα γίνει με τη μορφή δανείων, αλλά με τη μορφή δαπάνης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Ήτοι με τη μορφή επιδοτήσεων για συγκεκριμένα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών.

Και αυτή είναι η βασική διαφορά του Ταμείου αυτού από εκείνο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ή των άλλων ευρωπαϊκών ταμείων που έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διπλής κρίσης.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το Βερολίνο και το Παρίσι, θα πάρει το πράσινο φως για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο αυτό με δανεισμό εκδίδοντας η ίδια ομόλογα. Το Ταμείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι ένα μικτό σχήμα του οποίου η χρηματοδότηση θα στηριχθεί αφ’ ενός σε χρηματοδότηση από τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης και αφ’ ετέρου από τον δανεισμό στον οποίο θα προβεί η Κομισιόν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι άλλο ένα είδος “ευρωομολόγου” μπαίνει στα Ταμεία της Ε.Ε. από την …πίσω πόρτα, αφού ανάλογα “εργαλεία” χρηματοδότησης εκδίδουν τόσο ο ESM, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Με την διαφορά ότι η αυτή την φορά ο εκδότης θα είναι η Κομισιόν, δηλαδή ο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμικός παράγοντας της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ ο ESM είναι διακρατικός φορέας και όχι Ευρωπαϊκός. Η διαφορά αυτή ίσως αποτελεί άλλο ένα “βήμα” στη σταδιακή προσέγγιση της περαιτέρω σύγκλισης και ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως λένε και οι “αισιόδοξοι” αυτού του εγχειρήματος.

Βέβαια το βήμα αυτό παραμένει με πολλά ερωτηματικά καθώς η απόσταση από την “πρόταση” που διατυπώθηκε μέχρι τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που πρέπει να παρουσιάσει η Κομισιόν και στην συνέχεια να συμφωνήσουν όλες οι χώρες μέλη υπάρχει ακόμα απόσταση.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δεν στηρίζει προοπτικές υπέρμετρου ενθουσιασμού είναι ότι το ποσό παραμένει σχετικά μικρό, μόλις μισό τρισ. ευρώ, όταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε άλλο ένα πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισ. δολ. επιπλέον των προηγούμενων που ξεπερνούν ήδη τα 6 τρισ. δολ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 18/5/2020]