ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ELDORADO ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ Η MOODY’S

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Eldorado Gold προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος μετέτρεψε την αξιολόγηση CFR (corporate family rating) από B3 σε B2.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του η πιθανότητα χρεοκοπίας (PD) αναδιαμορφώνεται από Β3 σε Β2, με το outlook να παραμένει σταθερό. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Moody’s Jamie Koutsoukis, το outlook του καναδικού ομίλου, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Ελληνικός Χρυσός, παραμένει σταθερό, αντανακλώντας την καλή πορεία των μεταλλείων του Κισλαντάγκ της γειτονικής Τουρκίας και του Λαμάκ στον Καναδά. Τα δύο αυτά ορυχεία εμφανίζουν σταθερά λειτουργικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με σημαντική ρευστότητα, ενώ βασικά χαρακτηριστικά, κατά την Moody’s, του καναδικού ομίλου είναι, μεταξύ άλλων, η μικρής κλίμακας παραγωγή (436 χιλ. ουγκιές χρυσού το 2019) το γεγονός ότι η δραστηριότητά της επικεντρώνεται σε ένα μόνο μετάλλευμα, τον χρυσό.  

Η εταιρεία, κατά τους αναλυτές, ευνοείται από τη χαμηλή μόχλευση- διαμορφώθηκε στο 2,4 το ‘α τρίμηνο- αλλά και από την αναμενόμενη μείωση χρέους, καθώς θα αποπληρωθεί δανειακή υποχρέωση 200 εκατ. δολ. κατά την επόμενη διετία.

Μεγέθη

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η Eldorado Gold παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 84,7 εκατ. δολαρίων, ενώ αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 156%, στα 204,7 εκατ. δολάρια από περίπου 80 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του χρυσού και την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας του ορυχείου στο Λαμάκ του Καναδά τον Απρίλιο του 2019, το οποίο απέφερε 42,8 εκατ. δολ. στην εταιρεία. Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 4,9 εκατ., από κέρδη 27 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Για φέτος, ο καναδικός όμιλος εκτιμά ότι η παραγωγή θα ενισχυθεί  σε ποσοστό 35% και θα κυμανθεί από 520 χιλ.  έως 550 χιλ. ουγκιές χρυσού. Έμφαση, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας George Burns θα δοθεί στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και στην ενίσχυση της αποδοτικότητάς του.

Στις Σκουριές, ζητούμενο είναι η εταιρεία να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, με την Eldorado Gold να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη τεχνολογική μέθοδο της ξηράς απόθεσης που θα περιορίσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς της.

Συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή από την Ολυμπιάδα αυξήθηκε κατά 53% σε 15.181 ουγκιές από 9,9 χιλιάδες ουγκιές. Συνολικά όμως, η παραγωγή του πρώτου τριμήνου υπήρξε χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, λόγω κλιματολογικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις), ενώ, πρόσφατα, η Eldorado Gold προχώρησε στην επαναλειτουργία του ορυχείο στο Λαμάκ του Καναδά που παρέμενε κλειστό από τις 23 Μαρτίου, κατ’εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας της εκεί κυβέρνησης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 21/5/2020]