ΤΣΙΟΔΡΑΣ-ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 136 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ, 17 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Δύο ακόμη ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στους 136. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν 17 νέα κρούσματα, τα 12 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων, με το σύνολο των προσβληθέντων στην ελληνική επικράτεια να φτάνει πλέον τους 2.534.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το 55,5% από τους νοσούντες είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων, 580 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.228 ασθενείς σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από το σύνολο των νοσούντων, 43 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 61 έτη, εκ των οποίων 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 89% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 36 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 90,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, 65 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 66.094 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.000.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ενώ 208.361 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Επίσης, περισσότερα από 888.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

Τσιόδρας: Η σταδιακή άρση των μέτρων είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο, απαιτείται εγρήγορση

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από κίνδυνο υποτροπής της μετάδοσης της νόσου. Θα είναι μια σταδιακή μετάβαση και όχι μια επάνοδος την ολική κανονικότητα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο και θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. “Είναι μια κοινή υπόθεση όπου όλοι συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η προσπάθειά μας γι’ αυτήν την επιστροφή σε αυτήν τη μερική κανονικότητα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη μάσκα, τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο για παντοπωλεία, ιατρεία, κουρεία, κομμωτήρια, και όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Όπως εξήγησε όμως, η χρήση της αποφασίστηκε ως ένα συμπληρωματικό μέτρο για αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς σε μη νοσούντες, μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής.

Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσου. 

Πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, αλλά θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει διεύρυνση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα και για να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μας μοντέλο. Τόνισε ότι κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό συζήτηση και διευκρίνιση, και πως αύριο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης. 

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να είναι καταστροφική, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ασθενής που φέρεται να νόσησε ξανά από τον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε έχει ενημερωθεί και έχει ζητήσει το ιστορικό των ελέγχων της. Όπως ανέφερε, η γυναίκα ήταν θετική στον κορονοϊό, νοσηλεύτηκε, εξήλθε με αρνητικό έλεγχο, και στη συνέχεια, σε κάποια υποτροπή, βρέθηκε και πάλι θετική. Τόνισε ωστόσο ότι απαιτείται πολύ προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα, εξηγώντας ότι δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος. 

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι φαίνεται πως το σύνδρομο που εμφάνισε η γυναίκα δεν είναι σχετιζόμενο με τον ιό, τονίζοντας ότι μάλλον πρόκειται για μια παρουσία του γεννητικού υλικού του ιού που δεν σημαίνει μετάδοση ούτε και επαναλοίμωξη.

Χαρδαλιάς: Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των μέτρων

Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε ωστόσο ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και στη συνέχεια ίσως χρειαστεί μέτρα που θα άρουμε τώρα να τα ξαναπάρουμε αργότερα, τονίζοντας ότι αύριο, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία της επιστροφής στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνεται σε κάθε χώρο.

“Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι ίδια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας ότι και την Πρωτομαγιά ισχύουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις, όπως είπε, καθώς οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των μέτρων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε ότι η η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και την προσωπική μας ευθύνη από το “στοίχημα” της μέχρι σήμερα παραμονής στο σπίτι, στο νέο μας “στοίχημα”, από την επόμενη εβδομάδα, της κυκλοφορίας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

“Όπως δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα μέχρι τώρα στο ‘κλείσιμο’, το ίδιο θα πρέπει να δείξουμε κατά κατά το ‘άνοιγμα’ της χώρας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι “η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα”, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων έχει τις δικές της προκλήσεις.

Κλείνοντας έκανε έκκληση να κάνουμε λίγες ημέρες ακόμα υπομονή ώστε να κάνουμε πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 27/4/2020]