ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα. Με βήματα σταδιακά, μακρόσυρτα, στοχευμένα. Επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα. Σε ένα περιβάλλον, το οποίο ορίζεται και θα ορίζεται, ασφαλώς, τους επόμενους μήνες από τα δεδομένα που θα φέρνει στην καθημερινότητα της κοινότητας ο κορονοϊός.

Στην κυβέρνηση είδαν, με ικανοποίηση, οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα περιορισμού τις κομβικές 72 ώρες από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η κόπωση, μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα απανωτών παρεμβάσεων, λογική.

Η επόμενη ημέρα απαιτεί την υιοθέτηση ενός στρατηγικού πλάνου, που θα λαμβάνει υπόψιν του τρεις κρίσιμους παράγοντες. Την προστασία της δημόσιας υγείας. Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Επάνω σε αυτές τις τρεις έννοιες-κλειδί, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να δομήσουν το σχέδιο τους, που αναμένεται ότι θα σηκώσει αυλαία είτε στις 4 Μαΐου, είτε στις 11 του ίδιου μήνα. Στελέχη δίνουν τον τόνο των παρεμβάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Θέλουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και στη συμμόρφωση των Ελλήνων στα μέτρα, επισημαίνουν. Το ξεδίπλωμα του μίτου, πάντως, έγινε γνωστό χθες. Και αφορά στη Δικαιοσύνη. Στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Θα ανοίξουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των “συναινετικών προσημειώσεων”.

Πέραν αυτών, καμία περαιτέρω χαλάρωση δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι τις αρχές Μαΐου. Και αυτό, διότι στον ορίζοντα υπάρχει ο επόμενος… σκόπελος μίας ενδεχόμενης μετακίνησης των πολιτών. Αυτός της Πρωτομαγιάς.

“Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι οι Έλληνες να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί για το επόμενο τριήμερο, αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολύ δύσκολο, ιδίως όταν φτιάχνει ο καιρός, να συνεχίσει ο καθένας και η  καθεμία από εμάς την αυστηρή τήρηση των πρωτοφανών αυτών περιοριστικών μέτρων. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Κερδίσαμε πολλά μέχρι αυτό το χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το επόμενο κύμα θα σχετίζεται, όπως όλα δείχνουν, με τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Αυτό άφησε να φανεί ο κ. Πέτσας.

“Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που, όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί, έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.  Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα”, τόνισε.

Η άρση των περιορισμών θα γίνεται με τον αστερίσκο των δύο εβδομάδων. Και αυτό, προκειμένου να εξετάζονται τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τους ειδικούς. Τι σημαίνει αυτό; Εάν η απόφαση για την απαρχή της χαλάρωσης…γράψει την 4η Μαΐου, το επόμενο στάδιο θα τεθεί σε… κίνηση την 18η Μαΐου. “Πλησιάζουμε στην ώρα, που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες σταδιακά θα μας επαναφέρουν σε μία κανονικότητα. Σταδιακά.

Σε όλη αυτήν την κρίση, κινούμαστε με βάση τις εισηγήσεις και τις συμβουλές των ειδικών λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί είναι μία κρίση που έχει καθαρά ιατρικό και υγειονομικό χαρακτήρα και οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς, όταν διαμορφώνονται τέτοιου είδους  καταστάσεις. Άρα εκείνοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο τη στιγμή της απόφασης”, ανέφερε (Αντέννα) ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.  

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 22/4/2020]