ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Καθίζηση στην παραγωγή και στη ζήτηση λόγω κορονοϊού – Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

«Η ανηφόρα είναι μπροστά μας» τονίζει ο κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας σε μια πρώτη εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως ο κλάδος εντάχθηκε στο δεύτερο πακέτο μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ξεκινά από αυτόν τον μήνα. Όπως τονίζουν στη Ν στελέχη του χώρου, μέχρι στιγμής ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου υλοποιούν τις παραγγελίες των προηγούμενων μηνών. Ωστόσο, τομείς όπως τα μάρμαρα, που ξεχώριζαν για τη συμβολή τους στις εξαγωγές της χώρας, ήδη μετρούν σημαντικές απώλειες που στο βάθος χρόνου θα διευρυνθούν. Όσον αφορά την παραγωγή ήδη υπάρχουν δυσκολίες στις βάρδιες των εξορυκτικών μονάδων λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, αλλά και εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο τώρα λόγω του κορονοϊού. Όσον αφορά τη διακίνηση των προϊόντων εξόρυξης ήδη έχει διαταραχθεί η ροή των containers είτε γιατί έχουν εγκλωβιστεί στους τόπους προορισμού είτε γιατί δεν έχουν φορτωθεί καθόλου. Οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής αναμένεται να φανούν ακόμη πιο έντονα στο προσεχές διάστημα. Αναφορικά με το τι γίνεται διεθνώς, τονίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν. Αφρική έχουν αρχίσει και κλείνουν μεταλλεία, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει καθίζηση τόσο στην παραγωγή όσο και στη ζήτηση, γεγονός που επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον κλάδο. Στην Ασία και συγκεκριμένα στην Κίνα η ζήτηση παραμένει χαμηλή, ειδικά για χάλυβα, ωστόσο καταναλώνεται το απόθεμα και δεν γίνονται νέες μεγάλες παραγγελίες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθ. Κεφάλα, εκτός από τους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ο εξορυκτικός κλάδος έχει μπροστά του την επίλυση και εγχώριων προβλημάτων και εγγενών δυσχερειών. Σύμφωνα με το ΣΜΕ αντίθετα με το ευρωπαϊκό πνεύμα και ης ευρωπαϊκές κατευθύνσεις το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο «Έκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», θέτει αναιτιολόγητα και εκ των προτέρων την εξορυκτική δραστηριότητα εκτός επιτρεπόμενων χρήσεων γης μέσα στις ζώνες απόλυτης προστασίας φύσης και προστασίας φύσης. Και επισημαίνει πως η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι και η εξασφάλιση  προσβασιμότητας στους φυσικούς ορυκτούς πόρους, τα κοιτάσματα των οποίων χωροθετούνται από τη φύση, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της οικονομίας της. Για τον λόγο αυτό, με αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους επιτρέπει την εξόρυξη πρώτων υλών και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς να απαγορεύει άκριτα και εκ των προτέρων την αξιοποίηση τους.

Τους όρους αυτούς τους έχει θεσπίσει και περιγράφει αναλυτικά στην καθοδηγητική οδηγία για την εξορυκτική δραστηριότητα εντός περιοχών προστασίας, «NATURA Guidance for Extractive non Energy Activities», η οποία έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Σημειώνεται προς ότι περίπου το 30% προς έκτασης προς χώρας προς έχει κηρυχθεί σε καθεστώς προστασίας. Η εξορυκτική βιομηχανία αποδεδειγμένα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εθνικής προς οικονομίας και οι επιπλέον αναιτιολόγητοι περιορισμοί θέτουν σε υπέρμετρο κίνδυνο τη διεθνή ανταγωνιστική θέση προς, καθώς και προς αναπτυξιακές της δυνατότητες, επισημαίνει μεταξύ άλλων Ο ΣΜΕ. 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 2/4/2020]