O ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ “ΓΕΡΝΕΙ” ΠΡΟΣ ΝΕΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ESM, ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ “ΚΟΡΟΝO-ΟΜΟΛΟΓΟ”

Ανάμεσα στο δίλλημα – όσοι το αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο – μεταξύ της δυνατότητας έκδοσης κορονο-ομολόγου και της παροχής δανείων από τον ESM με “σχεδόν μηδενικές” προϋποθέσεις, η πλάστιγγα φαίνεται να κλίνει προς την δεύτερη “λύση”, με την προσθήκη bonus “δωρεάν κεφαλαίων” από ειδικό ταμείο για τον κορονοϊό.

Την Δευτέρα στο EWG, εκτός απροόπτου, θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς το Eurogroup, η οποία αναμένεται να προωθηθεί ως σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από παράγοντες της Κομισιόν οι οποίοι συνδέονται με τις σχετικές διαδικασίες, ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν πυκνώσει τα τελευταία 24ωρα, μετά την αποτυχία επίτευξης πραγματικής συμφωνίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καταγράφουν μία σημαντική δυνατότητα συμφωνίας για την “νομιμοποίηση” δανειοδότησης από τον ESM πέρα από τα “όρια” που προσδιορίζονται από το ECCL (που περιλαμβάνει “ελαφρές” μνημονιακές δεσμεύσεις στην πιστοληπτική γραμμή).

Ήτοι την νομιμοποίηση δανειοδότησης χωρίς προϋποθέσεις για το διάστημα που εμπίπτει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Τις σχετικές “διαπραγματεύσεις” χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιτελικά στελέχη του οποίου εμφανίζονται αισιόδοξα για “αποτελέσματα” μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει ανατεθεί στο Eurogroup να βρεί λύση στο πρόβλημα. 

Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει “βοηθήσει” το γεγονός οτι τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Κομισιόν, βεβαιώνουν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οτι οι συνδυασμένες συνέπειες της πανδημίας και της απότομης “διακοπής” της παραγωγικής διαδικασίας, οδηγούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό και παραγωγικό σύστημα στα όρια των αντοχών του, εάν δεν υπάρξουν συνδυασμένες και χωρίς όρια χρηματοδοτικές πρακτικές στήριξης σε εθνικό και διευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της Κομισιόν, μάλιστα, η έμφαση για πρώτη φορά βρίσκεται στην διασφάλιση της απ’ ευθείας χρηματοδότησης των μισθών και των συντάξεων έτσι ώστε να μη διαρραγεί η ικανότητα της καταναλωτικής δαπάνης, στην οποία στηρίζεται η ενιαία εσωτερική αγορά, δηλαδή ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα ήταν μη συνετό να καταναλώσουν κεφάλαια στο να δώσουν μερίσματα ή να συνεχίσουν – όποιοι το κάνουν – αγορές ιδίων μετοχών (Buyback). Tα ποσά που υπολογίζεται ότι θα δαπανούσαν στην περίπτωση αυτή ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία με την νέα κατάσταση τούς υποδεικνύεται ότι θα τα χρειασθούν για νέες προβλέψεις λόγω ραγδαίας αύξησης των NPLs. 

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα δεν δίστασαν να αντιμετωπίσουν την “υπόδειξη” αυτή (πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΕΚΤ) ως μία υπόμνηση μελλοντικής απειλής bail-in, με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνοδεύει την σύστασή της με την διαβεβαίωση ότι οι μέτοχοι θα …καταλάβουν την αναγκαιότητα αυτού του περιορισμού.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της ΕΚΤ εξακολουθεί να υποστηρίζεται η δυνατότητα έκδοσης κορονο-ομολόγου, ωστόσο εφόσον υπάρξει συμφωνία τηνΔευτέρα στο EWG, η ΕΚΤ θα συνταχθεί με κάθε μέσο που διαθέτει στην υποστήριξή της.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η “λύση” της χρηματοδότησης από τον ESM, αυτομάτως ανοίγει χωρίς περιορισμούς η δυνατότητα ένταξης της χώρας αυτής (σ.σ. που θα πάρει δηλαδή δάνειο από τον ESM) στο πρόγραμμα ΟΜΤ (επιλεκτικής και χωρίς όρια αγοράς ομολόγων της από την ΕΚΤ) το οποίο βέβαια ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε (από το 2012) λόγω της αντίδρασης της Bundesbank…

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 2/4/2020]