Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΑΠΡΙΛΗΣ, Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ -ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινότητας, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Σε αυτά τα δομικά συστατικά για τη στρατηγική της κυβέρνησης στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού, στάθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Προς τη μικρή εκείνη μερίδα των πολιτών, που γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα προστασίας. Σε όσους από την αντιπολίτευση σπεύδουν να ζητούν παροχές. Στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει να δράσουν άμεσα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

“Τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν με το κοινό συμφέρον και η υπομονή τους είναι σωτήρια. Και επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν. Η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική. Με αληθινό ενδιαφέρον, καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που ως τώρα έκαναν θετικό παράδειγμα την Ελλάδα…Ας μείνουμε πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι, για να γίνουμε μέρος της λύσης. Θα το ξαναπώ. Εάν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας, όμως, είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. 

Ο Απρίλιος ο πλέον κρίσιμος μήνας

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε δύο σημεία:

-Όλα τα εργαλεία που αναπτύσσονται για τη θωράκιση της χώρας θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο.

-Οι εξαιρετικές, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο στην περίοδο της κρίσης.

“Ο Απρίλιος, ίσως, αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον… Όσα προηγήθηκαν κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο. τολμηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία αλλά και τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα…Όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και πάνω από όλα ενότητα και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή…Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι εθνική και το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ και με πολύ διαφορετικό μέγεθος. Κινηθήκαμε με διορατικότητα…Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό λέει η πραγματικότητα ύστερα από πέντε εβδομάδες αγώνα… Η κοινωνία, στη μεγάλη πλειοψηφία, στήριξε αυτά τα μέτρα και θέλω και εδώ να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθη την ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους και να προστατεύσουν τελικά το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής…”, επεσήμανε. “Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως στο τέλος της αρχής”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.

“Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί…”, ανέφερε. 

“Προσέχετε τι ζητάτε”

Στην παρέμβασή του, από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν είναι ώρα για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση, ούτε για χυδαίες για διχαστικές επιθέσεις.

“Να δεχτώ ότι για τις τιμές των ΜΕΘ συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια, υπολογίζοντας την αξία μιας κλίνης με αυτήν μιας πλήρους μονάδας. Να αναγνωρίσω ότι αγνοείται ότι η Διεθνής βιβλιογραφία υπολογίζει την τιμή μιας ΜΕΘ σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτή που καθορίσαμε…Να σας πω επίσης ότι οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί ανήκουν στο πλαίσιο κρεβατιών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας δωρεάν στο Εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό που δεν πρόκειται να ανεχτώ είναι φτηνές απειλές του τύπου…όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε, αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία ψευδών ειδήσεων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει ποιο πρόσωπο επιθυμεί να έχει το κόμμα του.  

“Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν. Αλλά, έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους… Όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ας προσέχουν τι ζητούν, διότι εκτίθενται. Προσωπικά, θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας και θα εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς, τους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες, αυτούς που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια της κρίσης…”, διεμήνυσε.

Η ώρα της ευθύνης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους εταίρους, ότι η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή, προσυπογράφοντας, όπως ανέφερε, τα λόγια του Ζακ Ντελόρ, που προειδοποίησε ότι σε αυτήν τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.

“Υποστηρίζω σθεναρά τη δημιουργία ενός καινούργιου αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Είναι μία πρόταση, την οποία εισηγούμαστε μαζί με ακόμα οκτώ χώρες και πιστεύω ότι και άλλες χώρες που δεν προσυπέγραψαν το αρχικό κείμενο αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη. Σε αυτήν την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ, το οποίο χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες… Είμαι βέβαιος ότι τελικά μία λύση κοντά σε αυτό που περιέγραψα θα προκύψει και το θέμα είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα…”, τόνισε. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του:

-Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 προσλήψεις που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο. Κινηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ταχύτητα στην προμήθεια ιατρικού υλικού. Η προμήθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, καθημερινά εξασφαλίζουμε ειδικά το υγειονομικό μας προσωπικό, αλλά και την αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εργαζόμενους στην πολιτική προστασία, το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” με αυτά τα πολεμοφόδια της ζωής. Το κάνουμε με πρόγραμμα, το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια και το κάνουμε και με τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα υπό το συντονισμό πάντα του δημοσίου…

-Συγχαίρω όλους τους φορείς και όλα τα ιδρύματα και θα ήταν καλό να βρεθούν και άλλοι μιμητές καθώς σε τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται…

-Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, καθώς ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς, τα σχολεία έκλεισαν, λίγο αργότερα ακολούθησαν και τα περισσότερα καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης. Το σύνθημα “μένουμε σπίτι”. Προχώρησε ο σχεδιασμός των πρώτων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ το συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η πολιτική προστασία, έχοντας στο πλευρό της ένα επιτελείο ειδικών…

-Μέσα σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων  ευρώ. Κύριο μέλημά μας η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα…Εμείς επιλέξαμε μία οριζόντια ενίσχυση των800 ευρώ, η οποία απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων. Και οι πιο ωφελημένοι από αυτήν την πολιτική είναι οι χαμηλόμισθοι είναι τα χαμηλά εισοδήματα…Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μία αμοιβή των 800 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα…Όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το νέο εργαλείο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής…Το τέταρτο κύμα των αποφάσεών μας συμπλήρωσε το σχέδιό μας και για το επόμενο δίμηνο. Έτσι, για τους εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται τώρα σε 1.700.000 μισθωτούς. Σχεδόν στο σύνολο του δυναμικού του ιδιωτικού…Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και επιπλέον μέχρι τις 10 Απριλίου μία παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί ειδικά στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής και η πολιτεία με αυτό τον τρόπο τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και θα επιβραβεύσει 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της πολιτικής προστασίας…

-800.000 επιχειρήσεις υπάγονται στο δίχτυ προστασίας. Όπως και το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας, ενώ σχεδόν όλες ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αναστολή καταβολής ΦΠΑ και οφειλών προς την εφορία, τρίμηνη αναστολή δόσεων στα ενήμερα τραπεζικά δάνεια, παράταση λήξης των επιταγών μέχρι 31η Μαΐου. Η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εντάσσεται και αυτή στους δικαιούχους των 800 ευρώ. Ειδικά οι επιστήμονες θα λάβουν αυτό το βοήθημα ξεκινώντας, από τις αρχές Μαΐου. Τον Απρίλιο, ωστόσο, θα μπορούν να εισπράξουν και 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και παρότι ασκήθηκε αρκετή κριτική σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θέλω να τονίσω ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφορετικά σε αυτήν τη συγκυρία θα έμεναν ανενεργά…

-Εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και για αυτό και μπορούμε σήμερα να διαθέσουμε ακόμα 150 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένες ενέργειες στήριξης του Πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξουμε τους αγρότες μας.

-Στον Έβρο και στο Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο που είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών, την οποία οργάνωνε η Τουρκία. Μία μάχη που, ευτυχώς, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη κερδήθηκε…

-Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες και θα επιμείνω σε αυτή τη Δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως, δυστυχώς, συνέβη πρόσφατα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες και ο υιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον κορονοϊό. 

Δείτε εδώ το βίντεο με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 2/4/2020]