ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – 81 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ 20 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ, ΣΤΑ 1.415 ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Ακόμη ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων στους 50. Επιπλέον, το τελευταίο 24ώρο επιβεβαιώθηκαν 81 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων σε όλη την επικράτεια να ανέρχονται σε 1.375, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη 20 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τα 1.415 άτομα.

Σύμφωνα με την επίσημη καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, συνολικά 90 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς και συγκεκριμένα το 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. 

Πρόσθεσε επίσης ότι 6 ασθενείς έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τους θανόντες, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι 38 είναι άνδρες και 12 γυναίκες. Το 94% εξ αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.350 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι. 

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι “κανείς δεν είναι άτρωτος, κανείς δεν έχει ανοσία” στον κορονοϊό και τόνισε την ανάγκη τήρησης των οδηγιών. 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη ξεπερνούν πλέον τις 885.000, ενώ περισσότεροι από 44.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Επίσης, ανέφερε ότι περισσότεροι από 185.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, με 189.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 4.097 νεκρούς. Στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται 421.000 περιπτώσεις νοσούντων, ενώ 29.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 105.000, ενώ είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς μέχρι σήμερα, συνολικά περισσότερους από 12.000. Αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στην Ισπανία όπου καταγράφηκαν, όπως είπε, 164 θάνατοι σε μία ημέρα. 

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη, στην Έδεσσα

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που έλαβε τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την ανάγκη να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους περιορισμού τόνισε ότι “την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε”.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εκκλήσεις και προειδοποιήσεις, όπως και η αυστηρότητα απευθύνεται σε κάποιους λίγους συμπολίτες μας που αδιαφορούν, που θέτουν με απερισκεψία σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια της χώρας. Μιας προσπάθειας τεράστιεας όπως τόνισε, που μάλιστα θεωρείται υποδειγματική από πολλές χώρες

Προειδοποίησε μάλιστα αυτούς του λίγους ότι “δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους”, ενώ ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθούν τις οδηγίες, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και επισημαίνοντας ότι “μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά”.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 1/4/2020]