ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 83 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, 52 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 1.884 ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Επιπλέον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον σύνολο των θανόντων στην Ελλάδα, στους 83. Επιπλέον, 52 νέα κρούσματα καταγράφησαν το τελευταίο 24ώρο, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων σε όλη τη χώρα στους 1.884, με το 57% εξ αυτών να είναι άνδρες. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων 509 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 708 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, 84 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 77% των διασωληνωμένων ασθενών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου -όπως τόνισε- από 39 διασωληνωμένους ασθενείς οι 17 έχουν αποσωληνωθεί, 4 πήραν εξιτήριο σήμερα ενώ άλλοι 6 είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Όπως τόνισε, τα στοιχεία αυτά, από μια μεγάλη μονάδα εντατικής θεραπείας της χώρας, είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο φροντίδας των ασθενών στις ΜΕΘ. 

Σε ό,τι αφορά τους θανόντες, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 87% από αυτούς είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ξεπερνούν τις 1.444.000 σε όλο τον πλανήτη, ενώ περισσότεροι από 83.103 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω του ιού. Επίσης, ανέφερε ότι 306.000 που νόσησαν από τον κορονοϊό, έχουν αναρρώσει.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως χρήση από το κοινό δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα και φέρει κινδύνους, μεταξύ αυτών το να μολυνθεί κάποιος χωρίς να το θέλει από την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός ψευδούς αισθήματος ασφάλειας και μη τήρησης των αποστάσεων, κ.α. 

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι παρόμοια θέση πήρε και το ευρωπαϊκό κέντρο, με περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά υπέρ. 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι παραμένουμε στη φάση του μετριασμού, σημειώνοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας είναι ενθαρρυντικά. “Αυτή είναι η δική σας, η δική μας, όλων μας η νίκη”. 

Χαρδαλιάς: Αυστηροί έλεγχοι σε διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια εν όψει Πάσχα – Αυξάνονται τα πρόστιμα

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, που έλαβε τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα, ανακοινώνοντας μάλιστα έκτακτα μέτρα με αυστηρούς ελέγχους των μετακινήσεων  όλο το 24ωρο εν όψει Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από σήμερα στις 6 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. 

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προειδοποίησε μάλιστα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Από τα εν λόγω μέτρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄ οίκον, όπως προανήγγειλαν κάποιοι δήμοι.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 8/4/2020, φωτό:Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ από https://www.cnn.gr]