Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, από την Κίνα και τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ, χρειάστηκε να διαθέσουν αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει ισχυρό παρόν κινητοποιώντας κεφάλαια και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην ιστορία καταλαμβάνοντας όλο το φάσμα των οικονομικών κλάδων και όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Αν και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δείξει ότι διαθέτει κοινωνικά αντανακλαστικά σε περιόδους κρίσεων, όπως ο σεισμός στην Ηλεία, η πλημμύρα στη Μάνδρα, η πυρκαγιά στο Μάτι κ.α., η σημερινή κινητοποίηση ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Στην Ελλάδα η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα είναι καταλυτική, καθώς η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε θέση αδυναμίας λόγω των χρόνιων ελλειμμάτων. Με την συνεισφορά τους οι επιχειρήσεις καλύπτουν κενά και συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας να αντεπεξέλθει σε μια πρόκληση που υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων και η άμεση ανταπόκρισή τους έχει ειδικό βάρος εάν ληφθεί υπόψη ότι μόλις είχαν αρχίσει να φως στο τούνελ της υπερδεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε ενώ είναι και πάλι αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας διαρκείας, τόσο στην τοπική αγορά όσο και στη διεθνή.

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικές πρωτοβουλίες από ένα μπαράζ ενεργειών που έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και συνεχίζεται. 

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε προ ημερών η παραλαβή 13,5 εκατ. προστατευτικών μασκών από την Κίνα. Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που σηματοδοτεί την έντονη κινητοποίηση της ναυτιλιακής κοινότητας.

Η Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάστηκαν προσφέροντας άμεσα πτήσεις για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού από τις χώρες παραγωγής του. Ειδικότερα, η Aegean πρόσφερε αεροπλάνα, πληρώματα και άλλα μεταβλητά έξοδα των πτήσεων ενώ ο Όμιλος ΕΛΠΕ μέσω της ΕΚΟ κάλυψε όλο το κόστος των καυσίμων για 10 πτήσεις. Για το σκοπό αυτό η Aegean χρειάστηκε να κάνει μετατροπές σε δύο Airbus A320/321 για να αυξηθεί η χωρητικότητα για μεταφορά φορτιού φαρμάκων, εξοπλισμού ή άλλου ιατρικού υλικού πρώτης ανάγκης. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και η ΕΚΟ συνεχίζουν να διατηρούν ανοικτές εγκαταστάσεις στα ελληνικά αεροδρόμια για να εξυπηρετούν έκτακτους ανεφοδιασμούς. 

Το μισό μισθό τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο διαθέτουν συμβολικά στον ειδικό λογαριασμό για τη μάχη κατά του Covid – 19 ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Αegean ότι ο Ευτύχιος Βασιλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας, δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες του στην εταιρεία το 2020. Το ίδιο ισχύει για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτριο Γερογιάννη. Οι αμοιβές εφόσον δεν αναστέλλονταν θα καταβάλλονταν το 2021.

Ισχυρό παρόν στις έκτακτες ανάγκες έδωσε ο ενεργειακός τομέας, με τη ΔΕΗ να προσφέρει δωρεά ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες σε μάσκες, προστατευτικές στολές, γυαλιά και άλλα αναλώσιμα υλικά. Την ίδια ώρα η ΓΕΚ Τέρνα πρόσφερε πλήρη εξοπλισμό για τη λειτουργία κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία “Αττικόν” και “Ευαγγελισμός”, καθώς και εξοπλισμό για νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιωαννίνων, Σερρών και “Μποδοσάκειο” Πτολεμαϊδας). 

Στη δωρεά 65 ειδικών αναπνευστήρων προχώρησε η εταιρεία Mytilineos, προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ η Fraport Greece και ο όμιλος Κοπελούζου προχώρησαν στη δωρεά 500.000 χειρουργικών μασκών.  

Στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών σημειώνεται ότι o όμιλος Ήρων ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, χαρίζοντας τον ΦΠΑ του ρεύματος των οικιακών παροχών για όλο τον Απρίλιο και προσφέροντας έκπτωση 12 ευρώ και δωρεάν ασφάλιση περιεχομένου κατοικίας με την εγγραφή κάθε νέου ή υφιστάμενου πελάτη στο e-bill. Επίσης, μεταξύ άλλων δράσεων, προχώρησε στην αγορά και δωρεά προς το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αναλώσιμων υλικών πρώτης. Από την πλευρά της η nrg προχωρά σε 5% επιπλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, 5% επιπλέον έκπτωση στο φυσικό αέριο, 10% έκπτωση στους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολόγιου (ΚΟΤ) και τους ευάλωτους πελάτες, προσφέροντας παράλληλα 5 ευρώ έκπτωση για ενεργοποίηση e-bill στο mynrg και μηδενισμό της εγγύησης με πάγια εντολή, με επιμήκυνση της προθεσμίας για τον χρόνο ενεργοποίησής της, από έναν σε δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) αποφάσισε τη χορήγηση ιατρικού υλικού και εξοπλισμού, ύψους 200.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Κινητή Μονάδα στον περίβολο του νοσοκομείου εγκατέστησε το Ερρίκος Ντινάν για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών και τη διενέργεια τεστ για τον Covid-19, ενώ έχει θέσει στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας.

Η Novartis Hellas πρόσφερε 3 κλίνες ΜΕΘ, 5 οθόνες για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό  Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 4.000 ιατρικές μάσκες γάντια ενώ προέβη και σε δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ας σημειωθεί ότι τo Σωματείο “Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο” διαθέτει σε ευπαθείς ομάδες, όπως γηροκομεία και δομές αστέγων, τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ενώ ισχυρό παρόν στις προκλήσεις της επιδημίας δίνει η Intrakat αλλά και ο όμιλος Intracom. Ειδικότερα, η Intrakat, μετά τη δωρεά των οκτώ κινητών υγειονομικών μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία υποδοχής για την αντιμετώπιση του Covid-19, προχώρησε στη δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού και υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

H KPMG προσφέρει δωρεάν στελέχωση θέσεων που προκύπτουν από τον Covid-19 ενώ με το ποσό των 30.000 ευρώ συμμετέχουν στις δαπάνες αναγκαίων αναλώσιμων του υπουργείου Υγείας οι δικαστικές ενώσεις την ώρα που πρόσωπα που ηγούνται σημαντικών θεσμών διαθέτουν στην κοπινή προσπάθεια τους μισθούς τους.

Η Interamerican προσέφερε επτά κλίνες ειδικά για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τύπου Hillrom 900 Accela με ζυγό και ειδικό αερόστρωμα και πέντε συστήματα φορητών υπερηχοτομογράφων Philips Lumifay, με αντίστοιχα tablets αλλά και συγκυριακά για την ανάγκη εκτίμησης περιστατικών σχετικά με την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

Έκτακτο ταμείο αρωγής προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες της, τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, δημιούργησε η Ελληνικός Χρυσός.

Aπό την πλευρά του ο όμιλος Σαρακάκη, σε συνέχεια της διάθεσης στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μίας σειρά επαγγελματικών και επιβατικών οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών, προχώρησε σε νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προσφέροντας 15 καινούργια δίκυκλα Honda Supra GTR150, προς αξιοποίησή τους από την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλευρό των ευπαθών ομάδων της τρίτης ηλικίας της Ηπείρου στέκεται η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη προσφέροντας σε εβδομαδιαία βάση καλάθια με γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την πλευρά του ο όμιλος Σαράντη, μέσω του Noxzema, στήριξε το έργο της Κιβωτού του Κόσμου και των Γιατρών του Κόσμου ενώ η ΝΝ Ηellas, που προχώρησε σε ακύρωση των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα διέθεσε το ανάλογο χρηματικό ποσό για την άμεση στήριξη της χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, που αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 10.000 ευρώ μέσω ειδικού λογαριασμού, προωθεί δωρεά στο «Σωτηρία» για 30 αναπνευστήρες και 12 φορητούς καρδιογράφους για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης η Μέλισσα Κίκιζας πρόσφερε μια σειρά από αναλώσιμα για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, σε στάδιο προ κλινικών δοκιμών βρίσκεται αμερικανική θυγατρική της British American Tobacco στον τομέα της βιοτεχνολογίας, που προχωράει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον Covid-19 με την χρήση τεχνολογίας που στηρίζεται στο φυτό του καπνού. Επίσης το Ίδρυμα PVH δεσμεύει 1 εκατ. δολ. για την ανακούφιση από τον Cοvid-19, συμπεριλαμβανομένης δωρεάς 100.000 δολ. στο Ταμείο του Ιδρύματoς των Ηνωμένων Εθνών και του Swiss Philanthropy Foundation, προς όφελος του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι η PVH διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σημάτων με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων Calvin Klein και Tommy Hilfiger.

 

[ΠΗΓΗ: https://csrindex.gr/, της Σοφίας Εμμανουήλ, 2/4/2020]