ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΑΠ. ΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Η υπ’ Αρ. Πρωτ. 219/95146/22-4-2020 Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 5506/6-4-2020 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, με θέμα «Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών», δεν παρέχει καμία περαιτέρω διευκρίνιση πέραν των όσων προβλέπει η από 13.4.2020 (ΦΕΚ Α΄84) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Με την εν λόγω ΠΝΠ,  ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι επιλύεται το θέμα πολιτών τρίτων χωρών που δύνανται να απασχοληθούν αποκλειστικά ως εργάτες γης, καθώς παρατείνεται προσωρινά και για διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της η ισχύς των αδειών εργασίας τους που έχουν ήδη εκδοθεί. Παράλληλα, θεσπίζεται απολύτως έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια αλλά για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στην ανωτέρω Ερώτηση, ωστόσο, ο κος Πάνας ζητούσε επίσης να διασαφηνιστεί αν τα αρμόδια Υπουργεία θα προβούν άμεσα στη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας. Στο εν λόγω ερώτημα δε δόθηκε καμία απάντηση από τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Οι ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε στην από 13 Απριλίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση λύνοντας κάποια διαδικαστικά θέματα των εργατών γης. Ωστόσο, η έλλειψη των απαιτούμενων εργατικών χεριών παραμένει καθώς εργάτες προερχόμενοι κυρίως από την Αλβανία δε μπορούν να μπουν στη χώρα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και σε αυτό πρέπει να δοθεί απάντηση σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα. Σκοπός των ενεργειών μου είναι να προχωρήσει η συγκομιδή των προϊόντων, να μην κινδυνεύσει να χαθεί η παραγωγή αλλά και να μη ζημιωθεί περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα.»

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 27/4/2020]