ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΌΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ

Πιο εύκολα φαίνεται θα ανταποκριθούν μικρομεσαία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα νέα δεδομένα για τον τουρισμό. Το άνοιγμα των συνόρων και η κινητικότητα δυτικοευρωπαίων θα κρίνει την αναστολή λειτουργίας σε μεγάλες επιχειρήσεις

Με κομμένη την ανάσα αναμένουν οι ξενοδόχοι τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κλάδο και για την άρση των μέτρων. Το μέλλον για τα ξενοδοχεία της χώρας θα κριθεί από τα νέα πρωτόκολλα και τους κανονισμούς που θα επιβληθούν αλλά και από τον σχεδιασμό για το άνοιγμα των συνόρων και τις πτήσεις από το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, στο Μαξίμου σκέφτονται η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων να γίνει σταδιακά, με την άρση αναστολής να γίνεται αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέσα Ιουλίου θα ανοίξουν τα εποχιακά ξενοδοχεία.

Ωστόσο, στη Χαλκιδική, που αποτελεί έναν από του τουριστικούς νομούς της χώρας, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ενδέχεται να παραμείνουν κλειστές και μετά την άρση των μέτρων.

Οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, με την περιφέρεια να διαθέτει 100.000 τουριστικές κλίνες, εκ των οποίων οι 54.000 να ανήκουν σε μεγάλα ξενοδοχεία. Σε συνάρτηση των αποφάσεων των ξενοδόχων, θα επηρεαστούν περίπου 4.500 εποχιακά καταστήματα, ανάμεσα τους εστιατόρια και beach bars. Όπως αναφέρουν, άνθρωποι του κλάδου και αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι, ο εσωτερικός τουρισμός και οι Βαλκάνιοι που θα επισκεφτούν οδικά την χώρα, δεν θα καλύψουν όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν την κοινή στάση που θα ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ταξίδια και την θεσμοθέτηση του «υγειονομικού διαβατηρίου» των ταξιδιωτών. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δεν απέκλεισε και τις διμερείς συμφωνίες, ενώ δήλωσε πως στόχος είναι να τα σύνορα να ανοίξουν εντός του Ιουλίου.

Μαύρες σκέψεις σε μεγάλα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

Το αίσθημα της αβεβαιότητας κυριαρχεί στους περισσότερους ξενοδόχους της Χαλκιδικής για την επόμενη ημέρα. Κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να δηλώσει αν θα ανοίξει για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν που θα περιοριστεί ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. «Όλοι αναμένουμε τα κριτήρια που θα ανακοινωθούν, την πληρότητα που θα επιτρέπεται να έχουμε και τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λάσπας. Μάλιστα, ο ίδιος δεν κρύβει πως σκέφτεται μην ανοίξει και τα τρία ξενοδοχεία του για την φετινή σεζόν. «Θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλευση τουριστών» αναφέρει.

Τα κακά σενάρια για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες την φετινή σεζόν, πολλαπλασιάζονται συνεχώς και διαδίδονται εντονότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα resort, όπως το Sani και το Porto Carras σκέφτονται ιδιαίτερα τις επόμενες κινήσεις τους και αν θα ανοίξουν τμήμα των εγκαταστάσεων τους. Από το Miraggio Thermal Spa Resort μας πληροφόρησαν ότι θα επαναλειτουργήσει κανονικά το ξενοδοχείο, ενώ στο Palini Beach Bar ακόμα δεν έχουν προβεί σε τελικές ανακοινώσεις. Να σημειωθεί όμως, πως σε όλα τα ξενοδοχεία προς το παρόν οι κρατήσεις συνεχίζονται κανονικά.

«Υπάρχουν έντονες σκέψεις αν θα ανοίξουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή. Τα κόστη είναι μεγάλα και δεν πρόκειται να τα καλύψουν σε σεζόν δυο μηνών. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς αποτελεί η ποιότητα τουριστών που θα υπάρχει, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, σημειώνοντας τις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρχουν. «Σε αυτές τις μονάδες δουλεύουν 2.500 με 3.000 εργαζόμενοι. Καταλαβαίνετε πόσος κόσμος θα μείνει άνεργος, αν προχωρήσουν σε παράταση της αναστολής λειτουργίας».

Προβλέπεται ότι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα ανταποκριθούν γρηγορότερα και ευκολότερα στα νέα δεδομένα που θα φέρει η επόμενη ημέρα από την πανδημία. Μεγάλο πλεονέκτημα για αυτή την κατηγορία καταλυμάτων αποτελεί ότι θα βασιστούν στον εσωτερικό τουρισμό και στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια.

«Όσο πιο μεγάλο είναι ένα ξενοδοχείο τόσο πιο δύσκολα να ανοίξει. Μπορεί να μην έχουν πολλές ακυρώσεις, αλλά ο βαθμός παρακρατήσεων δεν είναι ικανοποιητικός ώστε να είναι έτοιμες να ανοίξουν» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Όπως εξηγεί, οι νέοι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα ίσως σχηματίσουν έναν νέο ανταγωνισμό με όσους μπορούν άμεσα να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία της Χαλκιδικής βασίζονται σε τουρίστες από την δυτική και βόρεια Ευρώπη, που οι χώρες τους δοκιμάζονται από το κορονοϊό και πιθανόν δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. «Στην απαισιόδοξη περίπτωση, δεν θα ανοίξουμε φέτος, διότι εμείς δουλεύουμε περισσότερο με δυτικοευρωπαίους πελάτες» λέει η Όλγα Τσαπανίδου, ιδιοκτήτρια του BLUE BAY στην Άφυτο.

Το δεύτερο πόδι και η ανατολική Χαλκιδική

Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων της Χαλκιδικής είναι συσσωρευμένο στον δήμο Κασσάνδρας και στον δήμο Προποντίδας, όπου όλοι βρίσκονται σε αναμονή. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν ωστόσο και στο δήμο Σιθωνίας, με τα σενάρια να είναι παρόμοια για την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει φέτος, υπάρχουν ενδοιασμοί για την λειτουργία ξενοδοχείων και επιχειρήσεων» αναφέρει ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Αν και αναμένουν τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης, ήδη γνωρίζουν τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν. «Ίσως υπάρχει ζήτημα με τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής που συνήθως έχουν πελάτες Γερμανούς, Βρετανούς και βορειοευρωπαίους. Τα μικρότερα ξενοδοχεία βασίζονται στους βαλκάνιους και στον οδικό τουρισμό» εξηγεί.

Ανασχεδιασμός των τουριστικών δράσεων υπάρχει και στην ανατολική Χαλκιδική. Το πρόγραμμα KOUZINA που διοργανώνει ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο δήμος Αριστοτέλη, θα διεξαγόταν από 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, ωστόσο αποφάσισαν να κατανέμουν τις δράσεις ανάμεσα στις 4 Ιουλίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Μεγάλο προβληματισμό για τους ξενοδόχους της περιοχής, αποτελούν τα τουριστικά πακέτα που είχαν ήδη κλείσει. «Υπάρχουν πολλά συμβόλαια με Βρετανούς τουρίστες που αυτή την στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Πολλά ξενοδοχεία που βασίζονται σε δυτικοευρωπαίους, στέφονται να μην ανοίξουν ολόκληρες τις εγκαταστάσεις τους» αναφέρει η διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα.

Τον Σεπτέμβριο θέλουν να ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη

Να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου σκέφτονται αρκετοί ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρούν ότι θα υποστούν μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή αν ανοίξουν τον Ιούνιο.

«Όλα είναι αβέβαια» δηλώνει, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε αναμονή ανακοινώσεων της κυβέρνησης. «Πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, θα εξαρτηθεί από τα νέα πλαίσια λειτουργίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα υπάρχουν» τονίζει. «Μαύρα και άραχνα προβλέπω τα πράγματα για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα αστικών περιοχών» αναφέρει από την πλευρά του ο ξενοδόχος και πρώην πρόεδρος της ΕΞΘ, Αριστοτέλης Θωμόπουλος. «Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κάποια μικρή ομαλότητα. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τον ίδιο τουρισμό με άλλες χρονιές στην πόλη το φετινό καλοκαίρι. Ο αριθμός των τουριστών δεν θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στην πόλη» υπογραμμίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 26 Απριλίου 2020

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, του Θεολόγου Ηλιού, 28/4/2020]