ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

“Οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε πότε θα μπούμε σε κανονικότητα, ούτε και να προβούμε σε σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια αν δεν λήξει ο συναγερμός, άρα αρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης”. 

H δήλωση αυτή του Θ. Φέσσα στο πλαίσιο της προ ημερών γενικής συνέλευσης της BriQ Properties περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες, μεγάλοι όμιλοι, ακόμη και αυτοί που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα, προετοιμάζουν τις άμυνες τους καθώς κανείς δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς θα τελειώσει η κρίση του κορονοϊού αλλά και το πως θα έχει διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα.

Η επιδείνωση έγινε αισθητή ήδη από τον Μάρτιο όπου η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους, τον Ιούλιο του 2015.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PurchasingManagers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 42,5 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας σημαντική μεταστροφή από τις 56,2 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Η συρρίκνωση των νέων εργασιών ήταν επίσης έντονη, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι κύριοι συνεργάτες εξαγωγών και οι πελάτες από το εσωτερικό μείωσαν δραστικά ή ακύρωσαν τις παραγγελίες τους ενόψει της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και των μέτρων έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Έτσι, το σύνολο των πωλήσεων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2015. Παράλληλα, η μείωση των επιπέδων απασχόλησης στην μεταποίηση ήταν απότομη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αναστολή της παραγωγής

Λόγω του “παγώματος” στα κατασκευαστικά έργα και στα έργα υποδομών, ο όμιλος Viohalco αποφάσισε την αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των θυγατρικών του που ανήκουν στον κλάδο χάλυβα. Έτσι, η πλειοψηφία των περίπου 900 εργαζομένων στις μονάδες των Σιδενόρ και Sovel και των Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τις 2 Απριλίου και για ένα μήνα. Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τέθηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη καθώς τα προϊόντα των συγκεκριμένων θυγατρικών απευθύνονται σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη δηλαδή κυρίως στην κατασκευαστική-οικοδομική αγορά όπου λόγω κορονοϊού πολλά έργα υλοποιούνται με υποτονικό ρυθμό εάν δεν έχουν σταματήσει.

Μόλις χθες, η διοίκηση της Επίλεκτος προειδοποίησε για μείωση του τζίρου του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας κατά 50% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Επίλεκτος έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας  μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020.

Επίσης, η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης επίσης αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας της πλειονότητα του προσωπικού της. Έτσι από 1 Απριλίου έως και τις 15 Μαΐου η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Σε καθεστώς αναστολής έθεσε μέρος των εργαζομένων της μέχρι τα τέλη Απριλίου και η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, ενώ η Fieratex αποφάσισε η πλειονότητα του προσωπικού της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020 .

Παράλληλα, η οινοποιία Μαλαματίνα έγινε η πρώτη βιομηχανία τροφίμων που αποφάσισε να κλείσει της μηχανές της στη χώρα μας. Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε της αναστολή της παραγωγής μετά την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας η πτώση στις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο έφθασε το 80%, ενώ μείωση 18% κατέγραψε και ο τζίρος από τα σουπερμάρκετ.

Το στοίχημα της επανεκκίνησης

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όσο συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας τόσο θα αυξάνονται και οι βιομηχανίες που θα επιλέγουν τον δρόμο της αναστολής των εργασιών τους αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα και δεν συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα τα οποία λόγω της μειωμένης ζήτησης θα στοιβάζονται στις αποθήκες τους, ενδεχομένως και για μήνες.

Στους κύκλους των αναλυτών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο όλες αυτές οι εταιρείες που κλείνουν προσωρινά θα μπορέσουν να ξανανοίξουν μόλις αντιμετωπιστεί η πανδημία με τους πιο απαισιόδοξους να αναφέρουν ότι τρεις στις τέσσερις εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους δεν θα ανοίξουν ξανά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Κώστα Κετσιετζή, 3/4/2020]