ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

Η ομόφωνη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, με την οποία προτείνεται για νέος πρόεδρος του Συνδέσμου στις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουνίου, αποτυπώνει το κλίμα απόλυτης συναίνεσης στους κόλπους του μεγαλύτερου εργοδοτικού συνδέσμου στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Άλλωστε ο κ. Παπαλεξόπουλος έχει ισχυρή παρουσία στο σύνδεσμο, όπου μέχρι σήμερα είναι αντιπρόεδρος και ενεργό μέλος στις επιτροπές βιομηχανίας και ενέργειας. Αυτός άλλωστε είναι και ένας ισχυρός συμβολισμός της επιλογής που έγινε από το ΔΣ για το νέο πρόεδρο, ότι δηλαδή γίνεται ακόμη πιο ισχυρή η στροφή που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και επί θητείας Θ. Φέσσα, στις βιομηχανικές ρίζες του ΣΕΒ, προτάσσοντας στην ατζέντα του Συνδέσμου τις προτεραιότητες αλλά και τα αιτήματα του δυναμικού κλάδου της παραγωγής και της μεταποίησης της χώρας μας. 

Όπως επίσης ισχυρό συμβολισμό έχει και η εκλογή του Ευθύμιου Βιδαλη ως προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής και μέλος του ΔΣ καθώς ο ίδιος είναι ο ιδρυτής του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε μια περίοδο που τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή του κ. Βιδάλη ως επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής. 

Ο κ. Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και έχει σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού  στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο HARVARD των ΗΠΑ.

Έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην  McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Από το 1989 εργάστηκε στην ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ σε διάφορες οικονομικές θέσεις  και το 1996 ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος. Εκτός από το ΣΕΒ, είναι μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT). Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά ενώ μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. 

Ο κ. Βιδάλης γεννήθηκε το 1954. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών (BA in Government) του Harvard University και MBA του Harvard Graduate School of Business Administration. Κατείχε ποικίλες θέσεις ευθύνης για περίπου 20 έτη στην Owens Corning (O.C.).

Διετέλεσε Πρόεδρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Τομέα Συνθετικών Υλικών (Composites) και Πρόεδρος των Μονωτικών Υλικών στα αρχηγεία της εταιρείας στις Η.Π.Α. Προηγουμένως είχε ηγηθεί των δραστηριοτήτων Composites της O.C. στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες. Το 1998 εντάχθηκε στον Όμιλο S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ως Chief Operating Officer (1998-2001), εν συνεχεία ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος (2001-2011), όντας ο πρώτος που δεν προερχόταν από την οικογένεια των ιδρυτών της εταιρείας και συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο επί 15 έτη.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Raycap S.A. από το 2001 έως το 2016 και Σύμβουλος Διοίκησης από το 2011, μέλος του Δ.Σ. της Future Pipe Industries (Ντουμπάι, Η.Α.Ε.) από το 2008 έως το 2019 και μέλος του Δ.Σ. της τεχνικής εταιρείας ΕΝΟΙΑ ΒV από το 2009 έως το 2013, όπου διετέλεσε Πρόεδρος από το 2011 εως το 2013. Από το 2004 είναι μέλος του Δ.Σ. της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ TITAN και Σύμβουλος Διοίκησης από το 2011. Είναι συνιδρυτής και Principal της Zeus Capital Management απο το 2007. Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ. της ALPHA BANK από το 2014, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Fairfield-Maxwell Ltd (Η.Π.Α.) από το 2018. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων από το 2001 έως το 2009, στο οποίο διετέλεσε και Πρόεδρος (2005-2009). Επιπλέον, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) από το 2006 έως το 2016, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος (2010-2014) και Γενικός Γραμματέας (2014-2016). Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από το 2008 έως το 2016.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 12/3/2020]