ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα η DG Ecfin (η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν) πρόκειται να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε συζήτηση στο κολέγιο των Επιτρόπων την πρότασή της για προσωρινή αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτή απελευθερώνονται οι δαπάνες για την Υγεία, την κάλυψη αποζημιώσεων, ανεργίας, ενίσχυσης επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ επιχειρήσεων που πλήττονται οριζόντια.     

Το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφασίσει τη διατύπωση της απόφασης η οποία θα πάει τη Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών, στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την τελική της έγκριση και ενεργοποίηση προκειμένου να απελευθερωθεί κάθε κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών.

Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας κατ΄αρχήν θα γίνει για την αντιμετώπιση των δαπανών που αφορούν στην Υγεία, σε δεύτερο στάδιο και αφού αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας θα περάσουν και στο επίπεδο της αντιμετώπισης της ύφεσης αφού αξιολογηθούν οι “ζημιές” και οι συγκεκριμένες ανάγκες στην οικονομία κάθε χώρας.

Τη Δευτέρα πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές οι Υπουργοί Οικονομικών θα δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες βέβαια σε κάποιες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει πριν δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Το επείγον της απόφασης έγινε απολύτως σαφές από τη ραγδαία επέκταση του κορονοϊού και τις ανεξέλεγκτες πλέον συνέπειές του στο επίπεδο της οικονομίας.

Οι πρώτες ανακοινώσεις της Κομισιόν

Σημειώνεται πως κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου COVID-19, η Επιτροπή προανήγγειλε συντονισμό  μεταξύ των κρατών – μελών, της Επιτροπής και της ΕΚΤ και εξήγγειλε δυο παρεμβάσεις.

Η πρώτη αφορούσε στις κρατικές ενισχύσεις με στόχο αλλαγές  ώστε να μπορούν να εισρεύσουν στις επιχειρήσεις που τις χρειάζονται.

Η δεύτερη  συνδεόταν με το αίτημα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Επιτροπής ήταν σαφής:  “Θα αξιοποιήσει πλήρως την ευελιξία που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης”. “Τη Δευτέρα, θα υποβάλω συγκεκριμένες ιδέες ενώπιον του E;urogroup” ώστε να “αποσαφηνίσουμε τάχιστα τους κανόνες του παιχνιδιού για τα κράτη μέλη”.

Τα ελληνικά αιτήματα

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη ζητήσει παρεμβάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας (δηλαδή στους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν όλα τα κράτη- μέλη) σε δύο τουλάχιστο επίπεδα: αναφορικά με το ύψος των στόχων, αλλά και  με την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τους στόχους που θα διαμορφωθούν Επίσης ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του επεσήμανε πως “μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.”

Η τόνωση των επενδύσεων

Η Επιτροπή προωθεί και την “Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού”. Στόχος η ταχεία διοχέτευση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού.

Η Επιτροπή θα προτείνει να παραιτηθεί φέτος από την υποχρέωσή της να ζητήσει επιστροφή των μη δαπανηθέντων προχρηματοδοτήσεων για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία που κατέχουν επί του παρόντος τα κράτη μέλη.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 13/3/2020]