ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΕΝΤΕΝΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ

Στη συνεδρίαση του  Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι στις επιπτώσεις του κοροναϊού. 

Στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και όπως συμφωνήθηκε τα κοινοτικά όργανα θα βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να  αναλάβουν τις αναγκαίες δράσεις.

Μάλιστα το Eurogroup προτίθεται να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο “το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων μας προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης”. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών – μελών. Συγκεκριμένα, στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ρήτρα αυτή επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αυτή η ρήτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα”.  

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι διεργασίες στην Ελλάδα με τα αρμόδια υπουργεία να καταρτίζουν σχέδια βάσει εναλλακτικών σεναρίων. Σύμφωνα με όσα είπε στο Capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Xάρης Θεοχάρης τα σενάρια κινούνται σε δυο επίπεδα:

– Σε επίπεδο προετοιμασίας, όπου, εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των εργαζόμενων. Τα μετρά μπορεί να εφαρμοστούν,  είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων, είτε σε επίπεδο κλάδου είτε και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα δηλαδή με τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα κοροναϊού.

– Σε επίπεδο απολογισμού, μετά την λήξη του προβλήματος, τότε δηλαδή που θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία. Εκεί, τα μέτρα ενδέχεται να λάβουν την μορφή ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν συνολικά την κρίση που προκάλεσε ο ιός.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στα σενάρια που παραθέτει ποσοτικοποιεί δύο εναλλακτικές εκδοχές για επιβράδυνση του ΑΕΠ: μείωση της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,3% ή 0,7%.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 4/3/2020]