ΣΤΟ ΚΑΛΟ “ΣΕΝΑΡΙΟ” ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αν και οι μαθηματικές εκτιμήσεις ενέχουν αβεβαιότητα και τα “ισχυρά” δεδομένα είναι αυτά που αφορούν τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, η Ελλάδα παραμένει στο καλό σενάριο όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού. Αυτά ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

“Το κακό σενάριο, που είναι ένα σενάριο τύπου Ιταλίας ή άλλων χωρών στις οποίες υπήρξε εκθετική αύξηση και των θανάτων και των διασωληνωμένων, δεν ακολουθείται”, είπε χαρακτηριστικά, εφιστώντας όμως για ακόμη μια φορά την προσοχή στην τήρηση των μέτρων για περιορισμό της μετακίνησης και των κανόνων ατομικής προστασίας.

“Όσο καλύτερα τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε σαν χώρα και σαν γενικός πληθυσμός”.

“Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσα περιστατικά έχουμε στην κοινότητα αυτήν τη στιγμή, γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια και στον διαγνωστικό έλεγχο. Οι μόνες ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά θα γίνουν με τα ‘σκληρά’ δεδομένα που έχουμε τώρα και αργότερα με μελέτες αντισωμάτων τις οποίες αξιολογούμε αυτή την στιγμή από ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο με εργαστηριακούς καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Τα πρώτα αριθμητικά δεδομένα

Όπως τόνισε ο καθηγητής, με τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα παγκόσμια δεδομένα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κανείς ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι  πέντε μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη, είναι 7 μέρες.

Στα νοσοκομεία μας η ενδιάμεση τιμή νοσηλείας είναι 10 μέρες, ενώ η διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων έχει κυμανθεί από 1 έως και περισσότερες από 15 ημέρες.

Χθες, τέλος, η ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου με τα ειδικά φάρμακα που θα ακολουθούν οι γιατροί του νοσοκομείου, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού.

Θα επανεξετάζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα η χορήγηση των σχημάτων και θα επικαιροποιούνται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα επιστημονικά, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 29/3/2020]