Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Τη “φωνή” της ελληνικής οικονομίας στη Γερμανία θα αποτελέσει το Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες, το ελληνογερμανικό οικονομικού Φόρουμ (η υλοποίησή του αποφασίστηκε στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ του περασμένου Σεπτεμβρίου) θα λειτουργήσει ως ένα μεγάλο “think tank” αναζήτησης νέων συνεργασιών, συνεργιών ή και συμφωνιών, με στόχο τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων στη χώρα μας.

“Το Φόρουμ θα επικεντρωθεί στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών του, θα έρθουν στο προσκήνιο καλές πρακτικές, μέσω των οποίων θα αναδειχθεί η αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και η ορθή εφαρμογή μοντέλων αναδιάρθρωσης. Αυτό που στοχεύουμε είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας συνεργάζονται στενά, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις εμπορικές και εν γένει τις οικονομικές τους σχέσεις. Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα όσο το δυνατό περισσότερους Γερμανούς επενδυτές. Να στείλουμε το μήνυμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε φάση σταθερής ανάπτυξης και προσδοκά ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τη στήριξη και των νέων ξένων επενδύσεων”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

Τα μείζονα “θέλω” της ελληνικής πλευράς από την πραγματοποίηση του ελληνογερμανικού Φόρουμ δε σταματούν εδώ. Η Αθήνα, ευρισκόμενη εδώ και μήνες σε μία φάση ταχείας υλοποίησης κομβικών μεταρρυθμίσεων, στοχεύει:

  • -Να ανοίξει νέους διαύλους “διαλόγου” μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.
  • -Να δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες, που θα δώσουν το “παρών” στην εκδήλωση, να δημιουργήσουν νέα πεδία εξωστρέφειας.

Ηχηρές παρουσίες

Πέραν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ελληνογερμανικό Φόρουμ θα βρεθούν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας.

Από τη γερμανική πλευρά, το “παρών” θα δώσουν ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Almaier, ο επίτροπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, Thomas Jarzombek, ο υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Andreas Feicht και η κοινοβουλευτική υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier. Παράλληλα, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, πρόεδροι και CEO’s μεγάλων ελληνικών ομίλων και ισχυρών γερμανικών εταιριών με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ πολυπληθής και σε ανώτατο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση και του γερμανικού επιχειρείν. Στο Φόρουμ, επίσης, θα έχουν παρουσία φορείς χρηματοδότησης (ελληνικές τράπεζες, KfW Banking Group, European Investment Bank) και επενδυτές με ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Όπως σχολιάζουν στελέχη, οι αγορές για τις οποίες θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον Γερμανοί επενδυτές είναι:

  • -Ο τομέας της ενέργειας. Ειδικότερα, το πεδίο της πράσινης ενέργειας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές και το φυσικό αέριο, οι “αποθήκες” ηλεκτρικής ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, η ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η κατασκευή θερμοηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
  • -Ο τουρισμός, μέσω της ανάπτυξης νέων δομών για ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και ο ιατρικός και θεματικός τουρισμός.
  • -Η αγορά φαρμάκου για την παραγωγή στην Ελλάδα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
  • -Η διαχείριση απορριμμάτων.
  • -Η αγορά ακινήτων (νέες επενδύσεις κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, χώρους γραφείων, όπως και σε καταστήματα για οργανωμένα δίκτυα λιανικής).
  • -Τα logistics (λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλοι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι).
  • -Η αγροτική οικονομία (τυποποίηση, οργάνωση συνεταιρισμών, εξαγωγές, μεταποίηση).
  • -Η αγορά των υπηρεσιών.

“Το ενδιαφέρον για να επενδύσουν οι Γερμανοί στην ενεργειακή αγορά μας είναι μεγάλο. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Αρχικά, στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Δεύτερον, στις καλές κλιματολογικές συνθήκες, που ανοίγουν το δρόμο για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τρίτον, στις αναβαθμίσεις που πραγματοποιούνται στις υποδομές φυσικού αερίου. Εμείς, από την πλευρά μας, θα μπορούσαμε επικεντρώσουμε την εξαγωγική μας δράση στα αγροτικά προϊόντα και σε άλλα πεδία εξωστρέφειας, όπως για παράδειγμα το τουριστικό προϊόν, που εισφέρει στο ΑΕΠ ετησίως περί τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ”, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Στην πρώτη γραμμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ θα ανοίξουν τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ και στη συνέχεια θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη διάρκεια αυτού του τετ α τετ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα φέρει στην πρώτη γραμμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από την πλευρά της Άγκυρας. Λίγες ημέρες μετά τη μετάβασή του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να διεθνοποιεί το ζήτημα, αναδεικνύοντας δύο στοιχεία.

  • Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τα σύνορα της χώρας από κάθε παράνομη είσοδο.
  • Δεύτερον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί συνειδητά  μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των συμφερόντων της.  

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο επιμερισμός των βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξεύρεση μίας οριστικής λύσης για την κοινή πολιτική ασύλου, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και χρόνια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών, καθώς, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου θα είναι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. “Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών. Το θέμα θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει αύριο και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, θα θέσουμε το μεταναστευτικό και στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και στις 27 Μαρτίου”, είναι το στίγμα που δίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/3/2020]