Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΣΤΗΡΙΞΗ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι μόνον ελληνικό θέμα αλλά διεθνές πολιτικό ζήτημα ξεκαθάρισε  Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας πλάι του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, διεμήνυσε ότι ήρθε η ώρα για τους εταίρους να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία “μακριά από την ύποπτη προπαγάνδα των fake news”, είδε ότι η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης”, πρόσθεσε. 

“Η Τουρκία, αν και έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς. Παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίσει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτήν την κατάσταση που αποδεικνύουν όλα τα τεκμήρια. Δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει καθαρό ότι άπαντες οι εταίροι μοιράζονται το βάρος.

“Το πρόβλημα αυτό δεν είναι προσφυγικό-μεταναστευτικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους άγνωστης προέλευσης και αγνώστων στόχων, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία, για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και να εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Είναι υποχρέωσή της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει. Αντιδρούμε, λοιπόν, με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι Έλληνες έχουμε ενότητα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα κινείται απόλυτα στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

“Όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από την πλευρά της, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με όπλο τη νομιμότητα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις μας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομων εισόδων. Προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.  Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες ημέρες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Για να στείλει, εκ νέου, μήνυμα σε όσους τυχόν θελήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορά μας.

“Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα. Δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Όταν αργεί μία δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση, γιατί η αλληλεγγύη δε μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων ήδη απειλείται η ασφάλεια η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη”, σημείωσε.

Η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη απέτυχε να βρει λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα.

“Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει”, σχολίασε.  

Σ. Μισέλ: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διεμήνυσε, από την πλευρά του, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

“Αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, τους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε μαζί. Θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο και εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας. Γιατί ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα να επιδεικνύετε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να εγγυώνται την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

“Έχουμε μία συμφωνία για την Τουρκία με το μεταναστευτικό και είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία αυτή και για αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που υποσχέθηκε”, επεσήμανε.

“Στήριξη” 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε, στην παρέμβασή της, ότι οι ανησυχίες της Αθήνας είναι και ανησυχίες των Βρυξελλών.

“Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες για τις άοκνες προσπάθειές τους. Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και βρίσκομαι εδώ σήμερα στο πλευρό σας. Δηλώνουμε την υποστήριξη μας στην Ελλάδα. Θα κινήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη. Η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα παρέμβασηw. Θα αναπτυχθούν σκάφη, δύο ελικόπτερα 22 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα”, ανέφερε και ανακοίνωσε οικονομική υποστήριξη 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ η χώρα μπορεί να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν τόσο για τη διαχείριση ευρύτερα του προσφυγικού όσο και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

“Αυτή η υποστήριξη αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Θα είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία, για να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση εδώ δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να διαχειριστεί η Ελλάδα μόνη της. Είναι ευθύνη όλων μας. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσης. Η Ελλάδα είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς”, είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι τόνισε ότι πρέπει να χαραχθεί μία κοινή πολιτική και να αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση, μέσω μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, δήλωσε: ”Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο”.

”Πρόθεσή μας να αποτρέψουμε να επαναληφθεί το 2015-2016. Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των κρατών-μελών, όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία είδαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες είδαμε ιδίοις όμμασι”, πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 3/3/2020]