HSBC: ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ 4% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξετάζει η HSBC μετά το ταξίδι της στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, κατά το οποίο είχε συναντήσεις με τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, την Κομισιόν, την ΤτΕ και άλλους θεσμούς και αξιωματούχους. Όπως επισημαίνει, η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη, στο 4%, ο οποίος μπορεί να είναι εφικτός χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των επενδύσεων και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, ακόμη και εάν ο κοροναϊός αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου.

Το κλίμα είχε βελτιωθεί στην Ελλάδα από τον Ιούλιο και η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Πρόσφατα, η HSBC αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στη χώρα φέτος στο 2,3%, με τους βασικούς δείκτες οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος να παραμένουν υψηλοί και με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ η κυβέρνηση προχωρά με τις ιδιωτικοποιήσεις και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ περισσότερα καλά νέα μπορεί να έρθουν χάρη στα ισχυρά έσοδα και στην πιθανότητα μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα. Έτσι, η επίτευξη του 4% για την ανάπτυξη είναι πιθανή.

Σύμφωνα με την HSBC, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ήταν επίσης σημαντική για την ελληνική οικονομία. Η πρόσφατη αναβάθμιση από την Fitch σε BB με θετικές προοπτικές σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν κινηθεί ένα βήμα πιο κοντά στο investment grade και όταν κερδηθεί αυτό το πρόσημο θα σημαίνει ένταξη στο QE, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, ενώ σύντομα και το όριο των θέσεων που έχουν οι τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα θα αρθεί.  Αυτό θα ωφελήσει τα ελληνικά ομόλογα καθώς και τις τράπεζες οι οποίες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να θέσουν ως collateral στην ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα για να μπορέσουν να λάβουν κεφάλαια από το πρόγραμμα TLTRO-III, πιθανώς με αρνητικά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η HSBC προσθέτει πως η εστίαση είναι στην υλοποίηση του προγράμματος προστασίας των περιουσιακών στοιχείων, το σχέδιο Ηρακλής, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ένα εκκρεμές ζήτημα, όπως τονίζει, είναι η στάθμιση κινδύνου των senior τίτλων για τα τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κίνδυνος από τον κοροναϊό και το μεταναστευτικό

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία σχετίζεται με την εξάπλωση του κοροναϊού κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μεταβλητότητα της αγοράς και να βλάψει τον τουρισμό (που συμβάλει περίπου στο 20% της ελληνικής οικονομίας). Όπως τονίζει η HSBC,  μια πτώση 10% του τουριστικού κλάδου θα μπορούσε να χτυπήσει την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 1%. Πάντως, αναφέρει, η τουριστική περίοδος ξεκινάει πραγματικά το καλοκαίρι, έτσι εάν η εξάπλωση αποδειχθεί προσωρινή, οι κίνδυνοι θα περιοριστούν.

Επίσης, οι  εισροές των μεταναστών λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου, ιδίως όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

Τέλος, ένας ακόμα κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Η άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και ο μακρύς ορίζοντας μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουν επιτρέψει έως τώρα στην κυβέρνηση να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ. Το πολιτικό ρίσκο είναι μικρό, ωστόσο εάν η ανάπτυξη φτάσει τα επίπεδα που στοχεύει η κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει πιο εφησυχασμένη και οι μεταρρυθμίσεις να περιοριστούν.

 

 [ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 3/3/2020]