ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡOΝΟΪΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Επενδυτική ένεση κόντρα στην επιδείνωση των επενδυτικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού θα μπορούσε να εξελιχθεί η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, με το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) να εγκρίνει χθες την κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό. Έχει προηγηθεί  αντίστοιχη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ενώ οι δύο αποφάσεις φέρνουν πιο κοντά τις αρχικές κατεδαφίσεις στο Ελληνικό.

Ο βασικός όγκος εργασιών

Η έναρξη κατεδαφίσεων θα σημάνει, έστω και σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές για την εγχώρια και διεθνή οικονομία, την έναρξη της εμβληματικής επένδυσης του Ελληνικού, η οποία συνολικά θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές παραδοχές που είχαν πραγματοποιηθεί προτού η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του και να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4% μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Εντός της πρώτης πενταετίας θα πραγματοποιηθούν συνολικά επενδύσεις 2 δισ., ενώ ύστερα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Lamda Development, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Το ζητούμενο είναι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τη σκυτάλη των κατεδαφίσεων να λάβει ο βασικός όγκος των κατασκευαστικών εργασιών. Αυτό θα κριθεί από τo πόσο γρήγορα θα εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφασή του επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η Hard Rock https://www.capital.gr/epixeiriseis/3437683/kazino-ellinikou-nea-prosfugi-tis-hard-rock-nea-kathusterisi-sto-diagonismo, με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να έχει κάνει αποδεκτή την προσφορά (Inspire Athens) του σχήματος Mohegan-ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τι θα κατεδαφιστεί

Στην περιοχή του Ελληνικού έχουν καταγραφεί 958 κτιριακοί όγκοι, που συγκροτούν 450 κτήρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές  στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Συνολικά, 900 κτηριακοί όγκοι θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφιστούν, με εξαίρεση τα εξής 13 διατηρητέα ή διατηρούμενα κτήρια:

  1. Τα διατηρητέα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ (ΦΕΚ ΑΑΠ 400/2009)
  2. Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών (ΦΕΚ Β 351/2006)
  3. Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα) (ΦΕΚ ΑΑΠ 307/2016)
  4. Οι εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ
  5. Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας
  6. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης
  7. Το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗ)
  8. Τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (τμήμα, Baseball I, Κανόε Καγιάκ)
  9. Τα κτήρια της ΥΠΑ – Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών
  10. Οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ
  11. Τα κτήρια της ΕΜΥ
  12. Τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό
  13. Το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ)

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 31/3/2020]