BLOOMBERG: Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Την ώρα που οι Έλληνες εξέρχονται από μια δεκαετή κρίση, η οποία κόστισε στη χώρα το 1/4 της παραγωγής της, ο αντίκτυπος του κορονοϊού στον ζωτικό τομέα του τουρισμού απειλεί να τους στερήσει τους καρπούς της ανάκαμψης.

Η βιομηχανία του τουρισμού αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 της ελληνικής οικονομίας και πάνω από το 1/4 των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού που εδρεύει στο Λονδίνο. Αυτό την καθιστά τη δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό, μετά την Κύπρο και σηματοδοτεί περισσότερα προβλήματα για τους Έλληνες που «αναρρώνουν» μετά από αρκετά χρόνια κακουχίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει το κλείσιμο των εποχιακών καταλυμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται πάνω από τα μισά ξενοδοχεία. Και αφού οι άνθρωποι άρχισαν συρρέουν στις παραλίες κατά την ασυνήθιστη για την εποχή πρόσφατη καλοκαιρία στην Ελλάδα, αποφασίστηκε και το κλείσιμο όλων των οργανωμένων παραλιών την Κυριακή.

«Ήμασταν πλήρεις, αλλά οι μισές από τις κρατήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και από εδώ και πέρα τα πράγματα θα επιδεινωθούν», δήλωσε η Ελένη Μιχαήλ, ιδιοκτήτρια ενός ξενοδοχείου 25 δωματίων κοντά στην κεντρική πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι φοβούνται.»

Η Ελλάδα έχει 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και τέσσερις θανάτους. Η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τις 24 Μαρτίου και ακύρωσε τις παρελάσεις για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επόμενης εβδομάδας. Οι αρχές ανακοίνωσαν τα πρώτα μέτρα την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και οι γονείς μπορούν να λάβουν ειδική άδεια μετ ‘αποδοχών, όσο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία.

Διάγραμμα: Ποιες χώρες θα χάσουν περισσότερο από μια κατάρρευση του τουρισμού

«Παρακολουθούμε τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις ανά ώρα», δήλωσε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η Μιχαήλ, η οποία η οποία διαχειρίζεται ένα από τα σχεδόν 10.000 ξενοδοχεία της Ελλάδας, αναφέρει ότι τα ταξίδια ακυρώνονται σε ποσοστό άνω του 20%. «Είχαμε πολλές κρατήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του Πάσχα, αλλά τώρα η κατάσταση είναι καταστροφική και είναι πιθανό να συνεχιστεί έτσι μέχρι τον Μάιο», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι είναι οι καλοκαιρινές διακοπές.»

Τα ελληνικά ξενοδοχεία εμφάνισαν έσοδα ύψους 8,7 δισ. ευρώ (9,8 δισ. δολ.) το 2019, αύξηση άνω του 7% σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα από το εξωτερικό ανήλθε σε 31,3 εκατομμύρια άτομα το 2019, σχεδόν τριπλάσιο του πληθυσμού της χώρας, και δαπάνησαν 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο τουρισμός δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα υποφέρει, δήλωσε ο Βασιλικός, αλλά παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη βιομηχανία, διότι αν καταρρεύσει «οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από τον λογιστή στη Ρόδο μέχρι τον υδραυλικό στην Αθήνα».

Η επιδημία του ιού έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα. Την ώρα που το κράτος άρχισε να επωφελείται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχε καταγραφεί πριν η παγκόσμια πανδημία δώσει ώθηση τις αποδόσεις των ομολόγων, η πραγματική οικονομία εξακολουθούσε να υποφέρει.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, αλλά οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα την οικονομία να αναπτύσσεται κατά λιγότερο από 2% – στο θετικό σενάριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί έως και κατά 0,9%, ανάλογα με τη διάρκεια της επιδημίας, σύμφωνα με αναλυτές της Alpha Bank.

Αυτό που είναι κρίσιμο για τους Έλληνες ξενοδόχους είναι να εξασφαλίσουν αρκετή ρευστότητα. «Προς το παρόν θέλουμε μέτρα για να διατηρήσουμε την ταμειακή μας ροή και να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Βασιλικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων είναι υγιείς επιχειρήσεις και δεν πρέπει να μείνουν απροστάτευτες και να καταρρεύσουν για κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχό τους, είπε.

Στα αιτήματα του περιλαμβάνονται η αναβολή των υποχρεώσεων φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε ξενοδοχεία ώστε να μπορούν να δανειστούν χρήματα και η αναστολή των δόσεων δανείων σε τράπεζες.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/, από Bloomberg, 17/3/2020]