Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΝΕΙ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ: “ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ”, ΛΕΕΙ Η ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ

Την πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση στην επιδημία του κοροναϊού έδωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας από τις Βρυξέλλες τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου ανταπόκρισης στον κοροναϊό ύψους 25 δισ. ευρώ και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κάνουν “πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας”.

“Η κρίση του κοροναϊου που αντιμετωπίζουμε έχει ανθρώπινη διάσταση και πιθανώς μεγάλη οικονομική επίπτωση. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά πρώτον ώστε να περιορίσουμε τον ιό και να βοηθήσουμε τους νοσούντες, αλλά και να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις”, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Έςνωσης, με θέμα την εξάπλωση του κοροναϊού.

“Και να ξεκαθαρίσω ότι η Κομισιόν εργάζεται εξίσου και στα δύο μέτωπα. Η Κομισιόν έχει αναλάβει το έργο να συντονίσει, πρώτον, τα απαραίτητα μέτρα σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς Υγείας ή/και τους υπουργούς Εσωτερικών. Δεύτερον, η Κομισιόν θα συστήσει ομάδες από επιδημιολόγους και γιατρούς από διαφορετικά κράτη μέλη για να μας δώσουν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας σε καθημερινή βάση. Τρίτον, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει την καταγραφή όλου τον διαθέσιμου προστατευτικού εξοπλισμού και των αναπνευστικών συσκευών, όπως και της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τομέα Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης θα ενισχύσουμε την Ευρώπη ώστε να υπάρξει στοχευμένη έρευνα για τον κοροναϊό. Έχουμε κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ από δημόσια αλλά και ιδιωτική χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις. Και τέλος το οικονομικό πεδίο. Πρώτον και κυριότερο, πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο. Και για να είμαι ξεκάθαρη από την πλευρά μου, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αντέξει αυτή την καταιγίδα. Για να πετύχουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει αυτή την καταιγίδα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Αφού είπε την τελευταία της πρόταση και στα γερμανικά, η φον ντερ Λάιεν επανήλθε στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τρία μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών:

  1. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα παρασχεθεί κοινοτική βοήθεια στις εταιρείες που έχουν ανάγκη
  2. Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε, τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει πλήρως τις ιδέες της στο Eurogroup της Δευτέρας.
  3. Θα δημιουργήσουμε ένα Επενδυτικό Ταμείο Ανταπόκρισης στον Κοροναϊό (Corona Response Investment Fund) που θα κατευθυνθεί στα συστήματα υγείας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και στα ευάλωτα σημεία της οικονομίας μας. Το ποσό θα είναι ευμεγέθες και θα φτάσει τα 25 δισ. ευρώ γρήγορα. Θα προτείνω στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο, αυτή την εβδομάδα, να απελευθερώσει 7,5 δισ. ευρώ επενδυτικής ρευστότητας, θα συστήσω ομάδα εργασίας με τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλίσω ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να κυλούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες».

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μίας συντονισμένης προσπάθειας από τα 27 κράτη-μέλη και όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν “τώρα είναι ώρα για δράση”.

Οι 4 προτεραιότητες του Σαρλ Μισέλ

“Εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ιταλία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη που παλεύουν με τον κοροναϊό”, ήταν η εναρκτήρια πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών. 

“Πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να δράσουμε αστραπιαία. Αυτό είναι το κοινό μήνυμα από τα κράτη μέλη. Εκφράσαμε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν. Οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών πρέπει να συνεδριάζουν καθημερινά, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη καθοδήγηση. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανταλλάχθηκαν απόψεις και πρακτικές και αναγνωρίστηκαν 4 προτεραιότητες:

  1. Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών μας είναι η πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές και φαρμακευτικές συμβουλές, τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογικά, ώστε να μην έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία μας ως σύνολο. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε αυτό το σημείο θα διαμοιραστούν όλες οι σχετικές πληροφορίες με τους υπάρχοντες μηχανισμούς συντονισμού.
  2. Αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. 
  3. Η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας.
  4. Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 10/3/2020]