Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Υπέρ της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική τάχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπό τον όρο φυσικά της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας. Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα βρίσκεται σε επαφή με τη δημοτική αρχή και με τα σωματεία των εργαζομένων μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης είχε σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής κ. Στυλιανό Βαλλιάνο καθώς και με τα προεδρεία των τριών σωματείων εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» για την πορεία της επένδυσης.

Ο κ. Βαλλιάνος και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν στον κ. Χατζηδάκη τις θέσεις τους ενόψει της διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΝ με την «Ελληνικός Χρυσός» (και τον μητρικό καναδικό όμιλο Eldorado Gold) για τους όρους της σύμβασης που έχει συνάψει με το Δημόσιο.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό τον όρο φυσικά της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας. Γι’ αυτό άλλωστε το Υπουργείο προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη θετική για την «Ελληνικός Χρυσός» ρύθμιση αδειοδοτήσεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν ζητηθεί από την εταιρεία τρεις βασικές δεσμεύσεις:

  • Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας.
  • Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
  • Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 6/2/2020]