ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ: ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Παράθυρο για συμφωνία τον Ιούνιο αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις, άνοιξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε κοινές δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Έκανε σαφές όμως ότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Και το πρώτο βήμα είναι μία ιδιαίτερα επιτυχής πέμπτη αξιολόγηση. Η εν λόγω αξιολόγηση, όπως επισήμανε, είναι και το πρώτο βήμα για τη συζήτηση που μπορεί να ανοίξει στη συνέχεια αναφορικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα [στόχο πλεονασμάτων]” ανέφερε και πρόσθεσε: “Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους”.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε πάντως για μία σταδιακή διαδικασία, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η έκθεση της πέμπτης αξιολόγησης που θα εκδοθεί το τέλος Φεβρουαρίου. Εξήγησε ταυτόχρονα πόσο σημαντική θα είναι μία καλή έκθεση, τονίζοντας ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τις πρώτες αποφάσεις και επίσης θα ανοίξει τη συζήτηση για την πιθανότητα αλλαγής του στόχου των πλεονασμάτων

Σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση των κερδών των ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτούν συγκεκριμένες επενδύσεις και για το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης, ο επίτροπος απάντησε ότι “έχουμε μία απόφαση που ελήφθη τον Δεκέμβριο στο Eurogroup ώστε να εξετάσουμε τη χρήση των κερδών ομολόγων για επενδύσεις”.

Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε, έχει εξειδικεύσει τους στόχους των Επενδύσεων αυτών και δεσμεύθηκε ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. “Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει τον Ιούνιο”, σημείωσε ο επίτροπος.

“Επαναλαμβάνω ότι είναι μία διαδικασία και το πρώτο βήμα είναι η πέμπτη αξιολόγηση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Προϋποθέσεις είναι η καλή πορεία της οικονομίας, η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και διατήρηση του momentum στο εφαρμοστικό έργο”.

Ο επίτροπος έθεσε παράλληλα τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Τέλος, έδωσε εύσημα για το πολύ καλό έργο και την καλή συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σταϊκούρας:  Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι στόχοι του υπουργείου για το 2020 είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η βελτίωση του εισοδήματος, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση της ρευστότητας και η βελτίωση των όρων απομείωσης του χρέους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κερδών ομολόγων για επενδύσεις, στη μεταφορά πλεονασμάτων από έτος σε έτος αλλά και στην αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων περιγράφοντας τα ελληνικά αιτήματα.

“Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο για επενδυτικές δράσεις. Θα δουλέψουμε με τους εταίρους για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο υπουργός.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του υπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 6/2/2020]