ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ

Το απόστημα της ανοιχτής πληγής του καθεστώτος λειτουργίας και χρηματοδότησης δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που, σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, εκμεταλλεύονται το μεταναστευτικό/προσφυγικό με, κάποιες από αυτές να  λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και τις κοινοτικές επιδοτήσεις, κλείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών 

Υλοποιώντας βήμα βήμα την πολιτική που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός προχωρεί σε κινήσεις με γνώμονα τη ορθή διαχείριση του προσφυγικού ώστε και τα νησιά να αποσυμφορηθούν για να αποτραπεί η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και οι ροές να μειωθούν.

Κόβοντας ομφάλιους λώρους μεταξύ διακινητών και διαφορών ομάδων που δρουν στη “από δω” πλευρά, βάζει τάξη στα δρώμενα και μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο που ξεκινά από τη λήψη μέτρων για τη μείωση των ροών και φτάνει στη λειτουργία των κλειστών δομών στην ενδοχώρα.

Οι ΜΚΟ 

Σύμφωνα με  πληροφορίες του liberal.gr, στο θέμα των ΜΚΟ δίνεται ήδη προτεραιότητα στη σύσταση θέσης Ειδικού Γραμματέα για τον έλεγχο τους. Αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ του σχετικού Μητρώου καταγραφής των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται,  θα ακολουθήσει και νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σημείο κλειδί, κατά την κυβέρνηση, για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και την ενίσχυση του συναισθήματος στην κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι “κάτι αλλάζει”.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και διασαφηνίζουν πως δεν βάζουν στο ίδιο καλάθι όλες τις ΜΚΟ, το αντίθετο, δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τα πρόσφατα επεισόδια, μη διστάζοντας να τα συνδέσουν ευθέως με τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων, κάνοντας λόγο ακόμα και για υποκίνηση τους. Πολύ περισσότερο όταν η σχετική “διακριτική αλλά αποτελεσματική”, όπως λένε, χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε καθ όλο το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται πως επιτρέπει πλέον “να μιλάμε με πρόσωπα, διευθύνσεις και αριθμούς”. Με 4 ΜΚΟ να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των αρχών, σε Ελλάδα και Ε.Ε..

Από τα κυβερνητικά ραντάρ δεν ξέφυγαν και τα μυστήρια αλέ- ρετούρ κρίσιμων κρίκων της αλυσίδας των ‘γνωστών άγνωστων ανθρωπιστών” προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Με αρκετούς να φωτογραφίζουν απανωτά ραντεβού και… ενδοσυνεννοήσεις ιδιοκτητών και ηγετικών στελεχών ΜΚΟ με κορυφαίους παράγοντες του συστήματος των διακινητών και του εμπορίου του ανθρώπινου πόνου στις ακτές της Τουρκίας.

Η επιχείρηση “φύλλο και φτερό” για τις ΜΚΟ, αφορά στον έλεγχό τους, μέχρι και του τελευταίου εμπλεκόμενου στη λειτουργία τους. Όχι μόνο εντός του επίσημου οργανογράμματος τους, αλλά και κυρίως, αναφορικά με τους “εξωτερικούς” τους συνεργάτες. Έτσι, πλέον, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση, ουδείς μη καταγεγραμμένος και επισήμως πιστοποιημένος, θα δύναται, όχι μόνο να εισέρχεται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά “ούτε να περνά απ έξω”. Και φυσικά, με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα να διαγράφονται από το Μητρώο οργανώσεις και πρόσωπα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις συνεργασίας με τις αρχές. Υπενθυμίζεται ότι, το ισχύον μέχρι χθες καθεστώς, προέβλεπε το Μητρώο ΜΚΟ, αλλά χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση να καταγράφονται τα μέλη τους.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να αντιστραφεί  η σημερινή εικόνα, έχοντας θέσεις ως χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων που θα αισθανθεί και η κοινωνία, το τέλος της Άνοιξης.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση δεν παραλείπουν, ωστόσο, να καυτηριάζουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην υπέστη συντριβή στις 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής του “μπούμερανγκ” που ακολουθεί, αντιστρέφει τους όρους και κάνει λόγο ακόμα και για “κολαστήρια” στα νησιά. Προσποιούμενη, τάχα, πως ξεχνά, τόσο τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια και σε άλλες φυλακές ψυχών, όσο και τις καταγγελίες για την (κακο) διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων.

Το αδιάψευστο επιχείρημα της σημερινής πλειοψηφίας, αναφορικά με την πολιτική αβουλία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς τον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, είναι οι… ξεροκέφαλοι αριθμοί: Από τις 450 ΜΚΟ οι οποίες εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, μόνον οι 86 εμφανίζονται στο υπάρχον Μητρώο. Μεταξύ αυτών, όπως καταγγέλλεται, και εταιρείες – τίτλοι χωρίς σαφή ταυτότητα. Εταιρίες που στήθηκαν, και λειτούργησαν, νύχτα, με διακηρυγμένο σκοπό την υποβοήθηση του κράτους στη διαχείριση του μεγαλύτερου σύγχρονου προβλήματος παγκοσμίως, και απώτερο στόχο, όπως τονίζεται, την ενθυλάκωση των πλουσιοπάροχων κονδυλίων που διέθεσε και διαθέτει η Ε.Ε.

Κάποιοι μάλιστα, και εντός του κυβερνώντος κόμματος, συνομολογούν ότι η δράση των ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια, ταυτίστηκε, ουσιαστικά, με την (δήθεν;) “ευαλωτότητα” της συντριπτικής πλειονότητας των αιτούντων άσυλο, ευαλωτότητα η οποία αποτέλεσε το “χωράφι πάνω στο οποίο φύτρωσαν και αναπτύχθηκαν τα άνθη του κακού”. Και δεν διστάζουν να αναρωτηθούν για το ρόλο των διεθνιστών- δικαιωματιστών που, έχοντας εξαφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της πρώτης φοράς Αριστερά, επανέρχονται τώρα δριμύτεροι πρωτοστατώντας στις πορείες ‘αλληλέγγυων αντιεξουσιαστών” στα νησιά. Δίπλα, βεβαίως, όχι μόνο σε πρόσφυγες, αλλά και σε μέλη ΜΚΟ. Την ώρα που στη Μόρια οι κάτοικοι αναγκάζονται να περιφρουρούν τις εισόδους του χωριού και να μην επιτρέπουν την είσοδο, όχι μόνο σε μετανάστες, αλλά και σε μέλη ΜΚΟ.

Η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών ενισχύεται από το γεγονός ότι η επανεμφάνιση των “δικαιωματιστών”, ταυτίζεται χρονικά, με την επανεμφάνιση στο πολιτικό λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ του όρου “ακροδεξιά”, όταν αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό. Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική (κατά) χρήση του … λήμματος αποτέλεσε έναν από τους “Καιάδες” που οδήγησαν στη λαϊκή κατακραυγή, όπως αποδεικνύουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.

Ενδεικτικές της σχετικής γραμμής που έχουν εκδώσει τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, είναι οι απανωτές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος μιλά για ‘βιοπολιτική αποτροπής” της κυβέρνησης. Για “ακροδεξιές εμμονές” που οδηγούν “χιλιάδες ανθρώπους στη Μόρια να βρίσκονται όχι στα όρια, αλλά να έχουν υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης”. Για ‘διαχειριστικές ανεπάρκειες” που συνυπάρχουν με “ακροδεξιά λογική”. Για “κολαστήρια” και για καταστάσεις “που μπορεί να πυροδοτήσουν ακραίες συμπεριφορές”.

Όλα αυτά θα έμοιαζαν με το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς η σιωπηλή πλειοψηφία δεν τρώει κουτόχορτο. Η μνήμη είναι κοντή μάλλον μόνο στα άδυτα του κόμματος που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τον προοδευτισμό, εξακολουθώντας, όμως, να τον ταυτίζει με τον λαϊκισμό. Του κόμματος που, απευθυνόμενο στην κυβέρνηση, προσπαθεί να πείσει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα “κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό πρόβλημα που εσείς (η κυβέρνηση) δημιουργήσατε”.

Το πρόβλημα είναι πως η κατά Τζανακόπουλο ‘προκήρυξη των ακραίων καταστάσεων”, συνοδεύεται με την προειδοποίηση ότι “ηθικός αυτουργός αυτών των καταστάσεων είναι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης”! Το πρόβλημα είναι ότι, με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων”, επιχειρείται να μεταλλαχθεί σε πολιτική “ανοιχτής στοχοποίησης” και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ακόμα και τώρα, ενός προδήλως εθνικού ζητήματος, με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Πάντως, ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος, δεν απουσιάζουν βουλευτές οι οποίοι ζητούν ο έλεγχος των ΜΚΟ να επεκταθεί και στη χρηματοδότηση τους, πρωτίστως αυτών που ασχολούνται με τη μετανάστευση και το άσυλο. Υπογραμμίζοντας και μια επιπλέον διάσταση, αυτή της εθνικής ασφάλειας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Γαβριήλ Χ. Σερέτη, 5/2/2020]