ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΆΔΩΝΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ”

Την ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν αντιπρόταση, ρίχνουν δίχτυα σε θολά νερά για να ψαρέψουν ό, τι μπορούν από τη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «κροκοδείλια δάκρυα και υποκριτική στάση στο ζήτημα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ».

Υπενθύμισε μάλιστα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης αλλά απέτυχε επειδή πλέον ο λιγνίτης είναι ζημιογόνος. «Θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά από άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ ξέρουν ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που δρομολόγησε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε, ακριβώς διότι ο λιγνίτης δεν είναι πια διαμάντι και πετράδι, είναι βαρίδι για όποιον τον έχει», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της απολιγνιτοποίησης και πρόσθεσε:

«Τη δεύτερη φορά μάλιστα που έγινε η προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε χωρίς κατώφλι. Μπορούσε να γίνει η πώληση και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Επομένως, το ότι θυμήθηκαν τώρα ότι πρέπει να κρατήσουμε το λιγνίτη, έστω και για κάποια περισσότερα χρόνια, νομίζω ότι δείχνει σαν να μην κατάλαβαν καν τι έγινε πριν από μερικούς μήνες από τους ίδιους».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης βρισκόταν από προχθές στη Δυτική Μακεδονία και τόνισε ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς καθώς η ΔΕΗ «το 2018 μόνο από το λιγνίτη έχασε 200 εκατ. ευρώ, το 2019 έχασε 300 εκατ. ευρώ και φέτος θα χάσει μάλλον περισσότερο, λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα». Χαρακτήρισε απολύτως κατανοητές τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζόμενων της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπεβλήθη αίτημα στην Κομισιόν να υπάρξει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη «και ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ήταν εκεί δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπενθύμισε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση συμμετείχε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περιφερειακή πολιτική, η οποία δήλωσε δημόσια ότι τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα είναι από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. «Eνα ποσό που δεν νομίζω ότι είναι ευκαταφρόνητο, αν και εμείς θα αγωνιστούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο», κατέληξε.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με ειρωνίες για «οικολόγους» του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονται το λιγνίτη.

Η «ΘΟΛΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομίας Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος χαρακτηρίζουν «εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη για τη δυτική Μακεδονία, εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα». Συγκεκριμένα σε ανακοινωσή τους υποστηρίζουν: “Ο κ. Μητσοτάκης προχώρα σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα στη δυτική Μακεδονία. Χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χρηματοδοτήσεις.

Με ουτοπικά χρονοδιαγράμματα για να κρύψει το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων. Χωρίς σχεδιασμό για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Χωρίς αποδοχή της πρότασής μας να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Με προειλημμένες αποφάσεις χωρίς την τοπική κοινωνία”.

Καταλήγοντας καλούν τον κ. Μητσοτάκη “να υποχωρήσει από την σκανδαλώδη επιλογή του που ευνοεί λίγους και εκλεκτούς, που υποθηκεύει συνολικά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας”

[ΠΗΓΗ: https://tomanifesto.gr/, 9/2/2020]