ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ…

Διαβάζουμε πως η βουλευτής κα. Κυριακή Μάλαμα επαναφέρει το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την απόφαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) που είναι αρμόδια για τις αναφορές να αφήσει την υπόθεση των Σκουριών «ανοικτή», μετά τις καταγγελίες των… «πολιτών»…

Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση μεγαλοποίησης (γιγάντωσης θα έλεγα), ενός θέματος ελάσσονος σημασίας. Η ΑΥΓΗ μάλιστα, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί και εντυπωσιακούς τίτλους στο σχετικό άρθρο της, όπως: «Κρίσιμη απόφαση για επανεξέταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»!!! Εννοείται δεν ισχύει ούτε το «κρίσιμη», ούτε το «ευρωπαϊκοί θεσμοί»! Να θυμίσουμε, λοιπόν, –σε όσους ήδη το ξέχασαν–,  τι έγινε στην συνεδρίαση της PETI

Οι καταγγέλλοντες είχαν στη διάθεσή τους χρόνο να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, όπως και οι ενδιαφερόμενοι ευρωβουλευτές, οι περισσότεροι των οποίων αναφέρονταν σε «εξόρυξη χρυσού», μην κατανοώντας πως στην Χαλκιδική έχουμε εξόρυξη χαλκού με παράπλευρο κέρδος την απόληψη χρυσού. 

Ακούσαμε με υπομονή τον κο Αδαμόπουλο, εκ των καταγγελλόντων, να πλατειάζει σε γενικότητες… Μέχρι και στις φωτιές στην Αυστραλία αναφέρθηκε. 

Απολαύσαμε τις φωτογραφίες που παρουσίασε ο κος Παναγιωτόπουλος, όπως εκείνη με τη λάσπη που είχε κατεβάσει η νεροποντή στην παραλία Στρατωνίου το 2010 και είχε παρουσιαστεί ως ρύπανση από τα μεταλλεία!… 

Ακούσαμε την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια στόματος του εκπροσώπου της κου Γιάννη Κουνινιώτη, να δηλώνει πως υπάρχουν δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά θύμισε σε όλους τις αποφάσεις του ΣτΕ, και τόνισε πως οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. 

Ακούσαμε κι άλλα, τα περισσότερα γραφικά… Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κος Νικολάου -Αλαβάνος μας είπε πως η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ταξική(!!!) και το ΣτΕ μεροληπτεί υπέρ του Κεφαλαίου! Ακούσαμε και τα γνωστά έωλα επιχειρήματα των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης, τα ουσιαστικά ανυπόστατα και κατ’ εξακολούθηση ατεκμηρίωτα. Οι γνωστές, μονοδιάστατες απόψεις των αντιδρώντων, οι οποίες στερούνται αμεροληψίας, ειδικά σε αυτή την περίπτωση κατά την οποία η άμεσα εμπλεκόμενη εταιρεία δεν κλήθηκε να δώσει την άποψη της.

Στο τέλος, η προεδρεύουσα ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει τους όρους συμμόρφωσης του έργου και τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπότε, κρατιέται ανοικτή η υπόθεση προς περαιτέρω διερεύνηση. 

Επιπλέον, οι καταγγέλλοντες ζήτησαν να αποσταλούν στην περιοχή παρατηρητές. 

Όλα αυτά καλοδεχούμενα και φυσιολογικά. Κάποιοι καταγγέλλουν, και κάποιοι είναι υποχρεωμένοι θεσμικά να διερευνήσουν τις καταγγελίες… 

Απέχουν όμως παρασάγγας όλα αυτά από τη διάσταση που επιχειρεί να δώσει η κα Μάλαμα και οι 31 βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση στη βουλή. Στην οποία ερώτηση ούτε λίγο ούτε πολύ υπονοεί πως όλα πρέπει να παγώσουν όσον αφορά την διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην Χαλκιδική και την προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η επένδυση, και να περιμένουμε τους… «ευρωπαϊκούς θεσμούς»(!!!) να επανεξετάσουν ότι νομίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως χρήζει επανεξέτασης…

Μια χαρά… Να έρθουν οι άνθρωποι, να δουν και την πραγματικότητα με τα δικά τους μάτια και όχι μέσα από τα παρωπιδικά των πολέμιων της επένδυσης… Να καταλάβουν τι γίνεται στην πραγματικότητα και να συναντήσουν και τους αληθινούς «κατοίκους» της περιοχής… Αυτό γιατί αλήθεια πρέπει να μπει εμπόδιο στις προσπάθειες συνεννόησης κυβέρνησης και εταιρείας να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, προς το όφελος όλων; (Εκτός βέβαια του ψηφοθηρικού οφέλους των βουλευτών της αντιπολίτευσης;;;) 

Όσον αφορά την κατάληξη της ερώτησης της κας Μάλαμα και των συν αυτή, στη βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό: «Προτίθεται να συνεργαστεί άμεσα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η προκαταρκτική έρευνα για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, όπως αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Αναφορών του;».

Γιατί όχι; Γιατί να μην συνεργαστεί; Είχε νόημα αυτή η ερώτηση; Α, ναι… είχε… Τη δημιουργία εντυπώσεων πρωτίστως και την εμφάνιση δραστηριότητας της ερωτούσας δευτερευόντως… Σε δουλειά να βρισκόμαστε…