ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ (ΕΚΤ): Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

Έμμεση αναφορά στη δυνατότητα της χώρας να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Θεωρεί ότι  η Ελλάδα αρχίζει να απολαμβάνει τα οφέλη από τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και πως πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην κατάσταση των τραπεζών.

Σε ερώτημα για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους  “Δεν θέλω να κάνω κήρυγμα σε κανέναν. Κάθε χώρα είναι διαφορετική. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει” επισήμανε ο Αντιπρόεδρος.

Πρόσθεσε “υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία ισχύουν για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και τώρα η ελληνική οικονομία είναι ανταγωνιστική. Δεύτερον, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί. Επομένως, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην κατάσταση των τραπεζών.

Είπα και πριν. Ο σεβασμός της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πέρα από τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Αλλά υπάρχει επίσης μια γενική σύσταση. Όταν τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται, αρχίζει να απολαμβάνεις τα οφέλη. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα επιτόκια μειώθηκαν κατά πολύ, τα spreads μειώνονται. Ακόμα και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις προοπτικές και τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει πρόοδος”.

Ένταξη στο QE

Για τη δυνατότητα ένταξης της χώρας στο QE επισήμανε ότι “νομίζω ότι η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Ξέρετε ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις. Υπήρξαν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Επομένως, όταν τα ελληνικά ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, που ελπίζω ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, ασφαλώς το ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”.

Για τα κόκκινα δάνεια  επισήμανε πως “η ελληνική οικονομία λειτουργεί αποτελεσματικά. Τώρα η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι ίσως, ξέρετε, αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από 2, 3 χρόνια. Νομίζω ότι το μόνο “αδύναμο” σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι ο δείκτης των “κόκκινων” δανείων. Είναι πολύ υψηλός, όπως γνωρίζετε, είναι πάνω από 40%. Με μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να επιτύχουν το βασικό ρόλο μιας τράπεζας. Να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως, στην ΕΚΤ είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να το πετύχει αυτό. Όσον αφορά το σχέδιο Hercules, νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο, ένα σημαντικό μέσο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ευνοήσουμε την βελτίωση του δείκτη των “κόκκινων” δανείων. Υπάρχουν κάποιοι νομικοί περιορισμοί, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους νομικούς περιορισμούς, είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστεί η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ελπίζω ότι η τράπεζα θα βρει τα μέσα ώστε να συνεχίσει, να περιορίσει τα “κόκκινα” δάνεια”.

Εμπορική συμφωνία – Κοροναϊός

Για την παγκόσμια κρίση ανέφερε πως “η υπογραφή του πρώτου σταδίου της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήταν θετική από την άποψη ότι έφερε κάποια ανακούφιση. Είδατε ότι οι αγορές αντιδρούσαν πολύ θετικά επειδή η Ιταλία δημιούργησε αβεβαιότητα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που έχουν για την Ευρώπη οι ποικίλες συνέπειες αυτής της εμπορικής συμφωνίας, είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε τους κανόνες βάση του ποικιλόμορφου εμπορικού συστήματος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευημερίας και πλούτου σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η προσέγγιση, αυτή είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και η ΕΚΤ συμφωνεί πλήρως με αυτό”.

Για τον πιθανό αντίκτυπο του κοροναϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία είπε πως είναι “ένα σημαντικό στοιχείο και είδαμε τον αντίκτυπο στις αγορές μετοχών και στις τιμές ότι ήταν τεράστιος. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί μέχρι στιγμής. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αυτής της επιδημίας. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα χαρακτηριστικά του ιού μέχρι στιγμής. Πρέπει να μάθουμε πολλά. Θα είναι λίγο απερίσκεπτο από την πλευρά μου να πω ποια πρόκειται να είναι η εξέλιξη. Αν κοιτάξετε στο παρελθόν από προηγούμενα κρούσματα, βλέπετε  ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, πολλές άγνωστες πτυχές. Στις αγορές, στις τιμές των εμπορευμάτων δεν αρέσουν οι αβεβαιότητες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η εξέλιξη του κοροναϊού θα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες εστίες που είχαμε στο παρελθόν”.

Σε ερώτημα για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις και στο εισόδημα των νοικοκυριών από τα αρνητικά επιτόκια ανέφερε πως “ήταν μέχρι στιγμής μια άχρηστη πολιτική. Είναι πίσω από τις καλές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά υπάρχει κάτι που είναι προφανές και έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ, ότι υπάρχουν και παρενέργειες. Και αυτές οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ορατές και πιο απτές. Ίσως το μήνυμα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο, κι άλλες πολιτικές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή οι δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η κύρια σύσταση. Είναι θέμα χρόνου. Στην αρχή σίγουρα οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων ήταν πολύ περιορισμένες, αλλά τώρα, είναι πιο ορατές. Πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλες πολιτικές, θα πρέπει να επιδιωχθούν. Η νομισματική πολιτική δεν είναι παντοδύναμη”.

Για την ύπαρξη “φούσκας” στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων ανέφερε πως “δεν υπάρχει μια κατάσταση υπερβολικής αξιολόγησης των τιμών ων ακινήτων. Νομίζω ότι έχουμε κάποιες περιπτώσεις επαναξιολόγησης, λέγονται  “φούσκες”. Το μέσο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι οι πολύ μικρές δυνητικές πολιτικές. Αυτή είναι η προσέγγιση. Δεν έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην πολιτική που πηγαίνει κόντρα στον άνεμο. Χρησιμοποιούν αυτή τη νομισματική πολιτική σε αυτό το είδος φούσκας. Νομίζω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παράγει αποτελέσματα που να διαχέονται και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις, αυτές τις συγκεκριμένες “φούσκες”.

Σε ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες ορισμένων χωρών, ανέφερε πως “πάντα υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Νομίζω ότι το ζήτημα της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε προκειμένου να γεφυρωθεί η σχέση μεταξύ των τραπεζών και τα κράτη. Υπήρξε η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προκειμένου να συνδεθεί το είδος του ανταλλάγματος μεταξύ του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και του ανοίγματος των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα . Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διερευνήσουμε, αλλά το σημαντικό στοιχείο είναι να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. Να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το είδος της αδιεξόδου που έχουμε τώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα είναι βασική κυρίως λόγω της διάσπασης του Brexit και πρέπει να έχουμε πολύ πιο βαθιές, βαθύτερες και πιο “ρευστές” κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 3/2/2020]