ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός βρίσκονται σε οριακό σημείο, με κύριο σημείο αιχμής τη δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει τον καθαρό χρυσό στη χώρα μας

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός –θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold– για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας της Χαλκιδικής και του επενδυτικού πλάνου.

Μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για απεμπλοκή των αδειοδοτήσεων που αφορούσαν την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές οι δύο πλευρές κάθισαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς στο τραπέζι προκειμένου να αναθεωρήσουν το σχέδιο ανάπτυξης που είχε συμφωνηθεί το 2006 ως απόρροια νόμου του 2004, με τον οποίο μεταβιβάστηκε το σύνολο των μεταλλείων από την TVX στην Eldorado. Στο τραπέζι βρίσκεται φυσικά και η σύμβαση του 2004.

Κυβέρνηση και Καναδοί συμφωνούν στο ότι 14 χρόνια μετά τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και τα προαναφερόμενα κείμενα πρέπει να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν σε σύγχρονες απαιτήσεις των τριών έργων της Ολυμπιάδας, των Σκουριών και του Στρατωνίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στα όρια της εμπλοκής με κύριο σημείο αιχμής τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος. Δηλαδή εργοστασίου που θα παράγει τον καθαρό χρυσό στη χώρα μας.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας φέρονται, παρά τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στη σύμβαση, να υποστηρίζουν ότι δεν είναι επενδυτικά βιώσιμη η δημιουργία μεταλλουργίας. Η Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει προσκομίσει και σχετικές μελέτες τις οποίες το υπουργείο επιδιώκει να διασταυρώσει έχοντάς τες αναθέσει στην εταιρεία Grant Thornton.

Κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός θυμίζοντας τις επενδύσεις ύψους 1 δισ δολαρίων που έχει πραγματοποιήσει και τις 1.600 θέσεις εργασίας, εν μέσω τεράστιων εμποδίων τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως την περασμένη πενταετία, υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ»: «Οι Καναδοί επενδυτές θέλουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις, θεωρούν υψηλής κλάσης το κοίτασμα χρυσού αλλά ζητούν ένα πλαίσιο ασφάλειας». Κατά τις ίδιες πηγές ζητούν στην τροποποιημένη σύμβαση να τεθούν ρήτρες οι οποίες θα διασφαλίζουν και τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη και κυρίως θα προβλέπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την έκδοση αδειών που απαιτούν οι εργασίες αλλά και κυρώσεις και για τις δύο πλευρές όταν αθετούνται τα συμφωνηθέντα.

Από τη μεριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις οι προτάσεις της Ελληνικός Χρυσός δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δεν συμφωνούν το ελληνικό Δημόσιο να έχει το δικαίωμα γνώμης ως προς την ταυτότητα του στρατηγικού επενδυτή που ενδεχομένως θέλουν να φέρουν στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Στον αντίποδα, πηγές της εταιρείας αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι «έχουμε προτείνει την υιοθέτηση σύγχρονων περιβαλλοντικών μεθόδων για τα κατάλοιπα, όπως την ξηρή απόθεση αλλά και εμβληματικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ».

Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαιώνουν πως «οι Καναδοί μέτοχοι μόλις ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση θα προχωρήσουν αμέσως στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα επενδύσει 800 εκατ. ευρώ για το έργο των Σκουριών, ενώ θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας».

Τέλος, από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται σαφές πως «υπάρχει η βούληση να βοηθήσουμε τους επενδυτές στον βαθμό που διασφαλίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτά είναι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, η αναπτυξιακή διάσταση της επένδυσης (με θέσεις εργασίας) και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Υπουργείο και Ελληνικός Χρυσός είχαν θέσει ως καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τροποποίησης της σύμβασης, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, τον Απρίλιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr/, του Χρήστου Κολώνα, 25/2/2020]