9Η ΆΣΚΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Το τριήμερο 29.11-1.12 /2019 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε η 9η Άσκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Ε.Ο.Π.Π.), σε συνεργασία με τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Νομού Χαλκιδικής.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου. Συνολικά έλαβαν μέρος 18 εθελοντικές οργανώσεις από ολόκληρη την Ελλάδα, με εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν στην άσκηση όλο το τριήμερο, με μοναδικό στόχο την κοινή εξάσκηση / εκπαίδευση και την γνωριμία των εθελοντικών οργανώσεων ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέρος αποτελεσματικά και συντεταγμένα στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης.
Στο περιθώριο της άσκησης πραγματοποιήθηκε ημερίδα «Πολιτική Προστασία και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών» στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος 160 εθελοντές σε επτά σενάρια, από τις παρακάτω 18 οργανώσεις.
1: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ
2: ΕΔΟΜΑΚ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΣΥΚΕΩΝ
3: ΕΠΟΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5: ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
6: ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
7: ΕΘΟΠΑΚ ΕΠΑΝΩΜΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
8: ΕΘΟΠΑΚ ΠΕΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
9: ΛΕΦΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ
10: ΛΕΦΕΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
11: ΛΕΦΕΔ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
12: ΕΟΕΔ ΙΠ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙΟΥ
13: ΕΠΟΕΜΑ ΣΥΝΤΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΤΙΚΗΣ
14: ΟΜ.Α.Δ.Α., ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
15: ΕΠΟΜΕΑ ΚΙΛΚΙΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
16: ΕΠΟΜΕΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ – ΜΕΛΑ
17: Ο.Π.Ε.Δ.Τ. ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ, ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
18 : ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν – έλαβαν μέρος στα παρακάτω σενάρια τα όποια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή.
ΣΕΝΑΡΙΑ
– Έρευνα & Διάσωση αγνοουμένων σε ημιορεινή περιοχή & σε υγρό στοιχείο
– Έρευνα & Διάσωση σε ερείπια
– Απεγκλωβισμός θυμάτων από τροχαίο ατύχημα με χρήση διασωστικών εργαλείων
– Τεχνικές διάσωσης με χρήση σχοινιών
– Διάσωση θυμάτων από πτώση σε γέφυρα
– Εκπαίδευση στην χρήση αλυσοπρίονων
Τα κέντρα επιχειρήσεων της ΕΟΕΟΠΠ της ΕΠΟΜΕΑ και της ΛΕΦΕΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ όπως και το κέντρο επικοινωνιών της άσκησης από την ΛΕΦΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στηθήκαν στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Πολυγύρου οπού και γίνονταν η υποδοχή των ασκούμενων οι οποίοι μετά την καταγραφή τους χρησιμοποιούσαν ως χώρο κατάλυσης και ενδιαίτησης το ΕΠΑΛ Πολυγύρου.
Τα σενάρια της άσκησης που πραγματοποιήθηκαν, σχεδιαστήκαν με γνώμονα το σύνολο των πιθανών συμβάντων που μπορεί να συνδράμουν οι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε για την εξάσκηση των ομάδων, τον εντοπισμό των λαθών και την διόρθωση τους όπως επίσης και για την μελλοντική συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους.
Η ΛΕΣΧΗ συνέδραμε και εξασκήθηκε σε όλα σχεδόν τα σενάρια έχοντας ταυτόχρονα ως συνολικό φορτίο το μανατζάρισμα της άσκησης συνολικά επιλύοντας το κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε και βοηθώντας κυριολεκτικά στα πάντα.
Συνολικά στις τρεις μέρες που διήρκεσε η άσκηση από την ΛΕΣΧΗ μας διατέθηκαν: 25 μέλη ως εκπαιδευόμενοι και ως υποστήριξη, 1 λεωφορείο 9 θέσεων, 3 επιβατικά οχήματα, 1 φορτηγό 4Χ4, 4 οχήματα 4Χ4 (ευγενική συμμετοχή του JEEP CLUB HELLAS ), το σύνολο του εξοπλισμού έκτακτων αναγκών, και την κάλυψη πλήρως των αναγκών τροφής για μια ήμερα και νερού για τρεις ήμερες όλων των παρευρισκομένων ασκουμένων και επισκεπτών.
Άξια μνημόνευσης είναι η πολυμελής αντιπροσωπεία ΣΤΕΛΕΧΩΝ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, που έλαβαν μέρος στην άσκησης ως παρατηρητές, που άνηκαν στην 16 τη ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ οι οποίοι ξεναγήθηκαν στα κέντρα επιχειρήσεων και παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο σενάρια της άσκησης. Η παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους όπως επίσης και η συμπεριφορά τους μας έκαναν να νιώσουμε ότι ….. δεν είμαστε μόνοι και τους ευχαριστούμε για την συμμέτοχη τους.
Στο πέρας της άσκησης, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Πολυγύρου, βραβεύτηκε η ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΕΦΕΔ για την επιτυχία της στην ΑΣΚΗΣΗ του ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ « ΚΑΜΠΡΙΑΝ ΠΑΤΡΟΛ 2019 » και για την ΑΞΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ της ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ από την Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ο.Ε.Ο.Π.Π.) και την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Νομού Χαλκιδικής.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΔΗΜΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, τον ΔΗΜΑΡΧΟ κ ΑΣΤΕΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟ τους ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ και τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΤΚ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ που κυριολεκτικά τα έδωσαν όλα, χωρίς την στήριξη και την βοήθεια τους δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση της άσκησης. Η βράβευση τους από την ΛΕΣΧΗ μας είναι ένα ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας.
Τέλος την άσκηση στήριξαν α) με δωρεές αγαθών οι παρακάτω επιχειρήσεις τους οποίους ευχαριστούμε : ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ – ΆΘΩΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΕΡΑ – ΕΛΙΕΣ ΧΛΙΑΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και β) η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ με Role-Players οι οποίοι βοήθησαν να γίνει ρεαλιστικότερη η απεικόνιση και …… εντυπωσίασαν τους πάντες, σας ευχαριστούμε πολύ.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΛΕΦΕΔ Ν ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 20/2/2020]