ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Η έκρηξη της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ με την είσοδο του 2020 έσπρωξε τις τιμές του χρυσού, όπως και όλων των πολύτιμων μετάλλων, σε νέα ύψη-ρεκόρ. 

Η τιμή του ξεπέρασε τα 1.600 δολ. με την πρώτη είδηση για τη ρίψη πυραύλων στα αμερικανικά στρατόπεδα στο Ιράκ, για να “χαμηλώσει” ελαφρά αμέσως μετά το διάγγελμα Τραμπ, στο οποίο φάνηκε ότι η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ δεν είχε πρόθεση να απαντήσει αμέσως στην Τεχεράνη, παρά μόνο αν ακολουθούσαν και νέα χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους. Και δεν ακολούθησαν, τουλάχιστον προς το παρόν. 

Ο χρυσός παραμένει, όπως αποδείχθηκε για άλλη μία φορά, ένα επενδυτικό καταφύγιο, το πλέον ισχυρό, απέναντι στις γεωπολιτικές αναταραχές. Και για τον λόγο αυτό, με την ένταση στη Μ. Ανατολή να είναι έτοιμη να ξαναχτυπήσει “κόκκινο”, η τιμή του αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτοιμη να εκδηλώσει και πάλι ανοδικές τάσεις. 

Η πλειονότητα των αναλυτών, όμως, επιμένει ότι πίσω από την ανοδική τάση της τιμής του χρυσού δεν είναι απλώς οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις αναζήτησης “καταφυγίου”, αλλά η ισχυρή πλέον βεβαιότητα ότι τόσο το γεωπολιτικό όσο και το οικονομικό τοπίο διεθνώς υποχρεώνουν τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν ή και να επεκτείνουν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2020.

Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για χαμηλότερες αποδόσεις στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Απέναντι στην πίεση αυτή ο χρυσός, ως επενδυτικό προϊόν, πέρα από την “ασφάλεια” που τον συνοδεύει απέναντι στις πιέσεις απαξίωσης των άλλων επενδυτικών προϊόντων, εκτιμάται ότι θα γνωρίσει νέες υψηλότερες τιμές εκφρασμένες σε δολάρια. 

Με άλλα λόγια, όσο η “κοινή γνώμη” στις αγορές θεωρεί –όπως συμβαίνει τώρα– ως βέβαιη τη συνέχιση ή και επέκταση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Fed και της ΕΚΤ, η τιμή του χρυσού αναμένεται να γνωρίσει νέα “υψηλά” μέσα στο 2020. 

Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και άλλες πιέσεις που εξακολουθούν σχεδόν σταθερά να στηρίζουν τις αυξητικές τάσεις του χρυσού. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα της Κίνας και της Ρωσίας, αυξάνουν σταθερά τις αγορές τους σε χρυσό τα δύο τελευταία χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και από κάποιες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες σε μικρότερες ποσότητες. Συνολικά το 2019 οι γνωστές αγορές χρυσού από πλευράς κεντρικών τραπεζών ξεπέρασαν τους 650 τόνους, ήτοι ποσότητες που δεν αποτελούν συνήθεις συναλλαγές…

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς μέσω των οποίων γίνονται οι εκκαθαρίσεις συναλλαγών χρυσού, μια ποσότητα χρυσού περί τους 1.200 τόνους έχει “αποσυρθεί” από την αγορά, χωρίς να είναι σαφές πού έχει…καταλήξει.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου , 14/1/2020]